Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Nowy trend: Zakłady mięsne wprowadzają na rynek wędliny pro-zdrowotne

Wielu producentów wyrobów mięsnych zaczyna myśleć o wprowadzeniu do swoich ofert wędlin pro-zdrowotnych. Artykuły spożywcze wzbogacone kwasami Omega-3 i Omega-6 to nowa kategoria segmentu premium. - Prekursorami pro-zdrowotności są ZM Nowak i ZM Niebieszczańscy - mówi serwisowi Portalspożywczy.pl Piotr Ziemann, przedstawiciel Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Nowy trend: Zakłady mięsne wprowadzają na rynek wędliny pro-zdrowotne

Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
Data: 09-01-2009, 13:28

Wprowadzone niedawno na rynek produkty mięsne wzbogacone o LeenLine VitaminFconcept mają sporą szansę stać się ważnym elementem rynku wędlin w 2009 roku. Pro-zdrowotne wędliny z marką LeenLife są dostępne w sklepach własnych produkujących je zakładów i w sieci Carrefour. - Trwają już rozmowy z kolejnymi sieciami handlowymi - zapewnia Piotr Ziemann. - Wędliny sygnowane marką LeenLife, zaliczane są do marki premium a kosztują tylko o złotówkę więcej od swoich zwykłych odpowiedników. Niedługo w TVP pojawi się spot informacyjny, przedstawiający korzyści diety uwzględniającej wędliny zawierające kwasy Omega-3 i Omega-6 - dodaje.

Dodatek żywieniowy LeenLife jest koncentratem składników bioaktywnych, z których większość to szczególnie cenne dla zdrowia niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodzin omega-3 i omega-6: kwas a-linolenowy i linolowy, będące witaminą F.

Zgodnie ze stanem współczesnej wiedzy, kwasy te wywierają korzystny wpływ na zdrowie człowieka, zwłaszcza na układ krążenia, hamując rozwój zmian miażdżycowych. Niektóre z nich są również niezbędne dla właściwego wzrostu organizmu, prawidłowego rozwoju środkowego układu nerwowego i funkcji poznawczych. Ich aktywne metabolity uczestniczą w procesach krzepnięcia krwi i reakcjach układu odpornościowego. Uważa się, że związki te odgrywają także istotną rolę w prawidłowej czynności nerek i wątroby, w procesach gojenia ran oraz w zapobieganiu zakażeniom. Są one ważnymi składnikami błon komórkowych w tkance nerwowej.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (2)

  • J.CH. 2009-01-11 09:33:13
    Kolejny chwyt marketingowy, aby zwrocic uwage na kolejna marke. Umieszczenie w produkcie koncentratow bioaktywnych nie swiadczy, ze dany produkt zwieksza zdrowotnosc lub wywiera korzystny wplyw na zdrowie. W oleju rzepakowym i lnianym tez jest Omega 6 i Omega 3. I co z tego mamy pic olej. Wrocmy do picia tranu bo to najskuteczniejszy sposob. Produkt spozywczy z zalozenia nie jest paralekiem. A do stwierdzenia jego walorow pro- zdrowotnych potrzebne sa wieloletnie badania a nie fakt, ze cos tam dolozylismy. Bo na walory pro-zdrowotne produktu wplywa caly proces produkcji. Od jakosci surowca po sposob wytwarzania. Nie da sie jednak w takich produktach uniknac tluszczu zwierzecego, ktory wplywa na wzrost cholesterolu. Z punktu widzenia zdrowia dobowe spozycie produktow pochodzenia zwierzecego jest ograniczone. Konsumenci tez maja rozny metabolizm i zapotrzebowanie na konkretne skladniki. Ile wiec trzeba zjesc tej podrasowanej wedliny, aby mozna bylo stwierdzic, ze odpowiada dobowemu zapotrzebowaniu na pro-zdrowotne kwasy, witaminy i mineraly. Takie lansowanie produktu jest sprzeczne z obowiazujacymi przepisami, bo wprowadza w blad konsumenta traktujacego taki produkt jak paralek.
  • AT 2009-01-12 08:36:04
    Kwasom omega w wędlinach nie wróżę dużej kariery. Kiedy mam ochotę na omegę to idę do rybnego i rzucam ładny kawałek łososia na patelnię. Kolejne zawracanie głowy, albo łapanie tonącego (pan Nowak?) za brzytwę. Poza tym słusznie zauważa J.CH., że za reklamowanie walorów zdrowotnych kiełbasy z kwasami, ktoś może zdrowo beknąć.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.26.93
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!