Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Obalanie mitów na temat gęsiny zaowocowało wzrostem jej spożycia

  • Autor: informacja prasowa
  • Data: 17-12-2018, 12:36
- Polacy sięgają po gęsinę coraz częściej. Obecne statystyki pokazują, że w naszym kraju produkuje się 8 mln sztuk gęsi – to około 45 ton. Nadal prawie 90 proc. opuszcza granice Polski. Jednak statystyczny Polak zjada już 330 gramów gęsiny rocznie. Wielu powie, to mało. Jednak 15 lat temu zjadaliśmy jej około 17 gramów - mówi Krystyna Ziejewska, prezes Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi.
Obalanie mitów na temat gęsiny zaowocowało wzrostem jej spożycia
Fot. mat. pras.

Gęś znana od wieków, traktowana była jako ptak wieloużytkowy – dawała jaja, mięso i cenny tłuszcz. Zyskała uznanie we Francji, Austrii, czy Niemczech będąc tam daniem obecnym w tradycji kulinarnej. I Polacy sięgają po gęsinę coraz częściej. Obecne statystyki pokazują, że w naszym kraju produkuje się 8 mln sztuk gęsi – to około 45 ton. Nadal prawie 90% opuszcza granice Polski. Jednak statystyczny Polak zjada już 330 gramów gęsiny rocznie. Wielu powie, to mało. Jednak 15 lat temu zjadaliśmy jej około 17 gramów.

- To efekt wielu lat obalania mitów na temat gęsiny, dzięki wsparciu autorytetów naukowych, kulinarnych pokazywania, że jest to mięso zdrowe, proste w przyrządzeniu i to nie tylko na wyjątkowe okazje, ale w codziennym rodzinnym menu. Poprzez działania promocyjne staramy się dotrzeć do grup naszych docelowych odbiorców – restauratorów, szefów kuchni, gospodyń domowych. Proponujemy warsztaty, program kulinarny tak, aby osoby decydujące o menu w restauracjach, czy domach samodzielnie przygotowały dania z gęsiny, spróbowały i się do niej przekonały - mówi Krystyna Ziejewska.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Prezes Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi przekonuje, że dania z gęsiny doskonale sprawdzają się w restauracyjnym menu.

- Jak podsumowała podczas przywoływanej konferencji właścicielka jednej z restauracji należącej do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur, Powiśla, od kiedy wprowadziła do karty potrawy z gęsiny zdarzyło się, że w jednym miesiącu sprzedaż tego mięsa sięgnęła 100 kg. Oprócz tego, że gęsina to wyjątkowy smak, to także świetna propozycja dla każdego, kto szuka produktów bio, eko. Hodowla gęsi jest bardzo tradycyjna. Prawie cały czas przebywa ona na podwórku, żywiąc się zielonką i owsem - dodaje Ziejewska.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Marek 2018-12-18 12:12:49

    Strasznie małe te polskie gęsi skoro 8 mln sztuk waży ok 45 ton :)

    Odpowiedz
    • Tomasz 2018-12-20 13:44:42

      To przez ceny owsa.

      Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!