Od komórek rybnych do soczystego fileta, czyli technologie na talerzu
- Autor: wnp.pl
- Data: 08-12-2020, 11:10

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Jak dumnie poinformował na swoim profilu sam wytwórca fileta, jest to prawdopodobnie pierwszy na świecie filet rybny wyhodowany w laboratorium. Kotlet ten zaprezentowano w czasie szczytu Asia-Pacific Agri-Food Innovation Summit, gdzie szef kuchni zaserwował go w rybnym burgerze. W trakcie przygotowania posiłku kucharz nie ominął zapewnić o apetycznym zapachu rybiego mięsa. Także testerzy smaku chwalili jego kruchość oraz rybną woń.
Avant Meats założono w 2018 r. z myślą o poszukiwaniu alternatywnych rozwiązań żywieniowych i odciążeniu środowiska naturalnego. Rosnące zapotrzebowanie żywieniowe ludzkości powoduje nadmierną eksploatację zasobów morskich. Jak wyjaśniła w wywiadzie dla portalu FoodNavigator-Asia Carrie Chan, współzałożycielka startupu, sama będąc wegetarianką w pełni rozumie, że dla wielu rezygnacja ze spożywania mięsa, chociażby ze względu na preferencje żywieniowe czy kulturę jedzenia danego środowiska, nie jest łatwym wyborem. W związku z tym zamiast sugerować innym zmianę diety, postanowiła znaleźć naukowe rozwiązanie tego problemu.
komentarze (0)