Odbudowuje się eksport wieprzowiny z USA
Według danych Amerykańskiej Federacji Eksporterów Mięsa (USMEF), w listopadzie 2009 r. wyeksportowano z USA 169,5 tys. ton wieprzowiny, co stanowi najwyższy miesięczny poziom w całym 2009 r., przewyższający nawet rekordową ilość z listopada 2008 r. - podaje FAMMU/FAPA.
Pomimo listopadowego wzrostu sprzedaży, będącego pozytywnym sygnałem wychodzenia światowych gospodarek z kryzysu, w ciągu 11 miesięcy 2009 r. wywieziono za granicę 1,7 mln ton wieprzowiny o wartości ok. 4 mld USD, wobec 2,1 mln ton w całym 2008 r. Głównym odbiorcą amerykańskiego mięsa wieprzowego był w 2009 r. Meksyk, sprowadzając 451,5 tys. ton za 672 mln USD, o 30 proc. więcej pod względem wolumenu i o 9 proc. więcej pod względem wartości niż przed rokiem.
Największą wartość miało mięso wieprzowe sprzedane w Japonii - 389 tys. ton za ponad 1,4 mld USD, o 7 proc. mniej pod względem ilości i o 1 proc. mniej pod względem wartości niż w analogicznym okresie 2008 r. Największy spadek dostaw zanotowano jednak w przypadku Chin i Rosji, ponieważ oba te kraje wprowadziły zakazy importu amerykańskiej wieprzowiny ze względu na obawy związane z nową grypą A/H1N1. Sprzedaż tego mięsa do regionu Hongkong-Chiny obniżyła się w ciągu roku o 39 proc. ilościowo i o 42 proc. wartościowo, natomiast eksport do Rosji był niższy odpowiednio o 38 proc. i 41 proc. Oprócz Meksyku zakupy amerykańskiego mięsa zwiększyły Filipiny (38 proc. - wzrost wolumenu; 32 proc. - wzrost wartości), Tajwan (38 proc. i 28 proc.) oraz Karaiby (21 proc. i 13 proc.).
