Jak informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz - „Jasensvit” jest pierwszym zakładem, który został umieszczony na liście przedsiębiorstw Komisji Europejskiej dopuszczonych do przywozu jaj spożywczych klasy A na rynek unijny. Wcześniej ukraińskie firmy nie mogły eksportować jaj klasy A w skorupkach przeznaczonych do bezpośredniego spożycia przez unijnych konsumentów.

Mimo tego, że Ukraina już w 2013 r. została umieszczona w wykazie państw trzecich, z których dopuszczalny jest przywóz drobiu i produktów drobiowych do UE, to nie spełniała ona szczególnych warunków weterynaryjnych dotyczących zwalczania salmonelli w stadach towarowych kur niosek. Zatem, wcześniej unijny rynek był otwarty dla Ukrainy wyłącznie dla przywozu produktów przetwórstwa jaj i jaj w skorupkach klasy B, czyli z możliwością ich przeznaczenia wyłącznie do przemysłu spożywczego. Sytuacja zmieniła się, gdy Komisja Europejska zatwierdziła w 2015 r. przedłożone przez władze Ukrainy programy zwalczania salmonelli u kur niosek dające takie same gwarancje skuteczności  jak podobne programy realizowane w państwach członkowskich UE.

- Obserwacje rynku potwierdzają, że kolejne zakłady ukraińskie podjęły starania o uzyskanie zezwoleń na wywóz jaj kurzych klasy A do Wspólnoty. Mowa, przede wszystkim, o jednym z wiodących przedsiębiorstw ukraińskich specjalizujących się w produkcji jaj w skorupkach i suszonych produktów jajecznych – Grupie AVANGARDCO – twierdzi Katarzyna Gawrońska, Główny Specjalista Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Udział firmy Ovostar Union w fermowej produkcji jaj na Ukrainie w 2016 r. wyniósł 18 proc., co oznacza prawie 1,5 mld sztuk. W zeszłym roku sprzedaż jaj wzrosła o 24%,  z czego prawie 30% trafiło na eksport, głównie do Zjednoczonych Emiratów Arabskich oraz Liberii. Firma zwiększa również dynamikę produkcji przetworów jajecznych, które znajdują odbiorców przede wszystkim w Arabii Saudyjskiej i UE.

Katarzyna Gawrońska, Specjalistka KIPDiP uważa, że Grupa Ovostar Union stawia na dalsze zwiększanie mocy produkcyjnych i agresywną ekspansję eksportową, w tym do Europy. Gawrońska sądzi, że kapitał ukraiński będzie poszukiwał okazji do zainwestowania na którymś z rynków państw unijnych.

Realizowane przez ukraińskie przedsiębiorstwo inwestycje do 2018-2019 roku mają zwiększyć zaplecze produkcyjne do 10 mln kur niosek, a produkcja roczna powinna osiągnąć poziom 2 mld sztuk jaj. W opinii ukraińskiej firmy jeden z ważniejszych warunków realizacji założeń strategicznych został właśnie spełniony. Chodzi o uzyskanie uprawnień eksportowych dla jaj klasy A do Unii Europejskiej. Przypomnijmy, że do tej pory, od 2015 roku, przedsiębiorstwo wysyłało produkty jajeczne do Unii Europejskiej.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl