Ożywienie na rynku żywca i mięsa wieprzowego
Na krajowym rynku żywca wieprzowego i wieprzowiny nastąpiło długo oczekiwane ożywienie - informują analitycy BGŻ.

Według danych ZSRIR Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w drugim tygodniu lutego (8-14.02) zakłady mięsne za kilogram tucznika płaciły przeciętnie 3,55 PLN w porównaniu z 3,53 PLN tydzień wcześniej. Mimo, że większość zakładów podwyższała w ostatnich dniach cenniki, to nie znalazło to jeszcze odzwierciedlenia w oficjalnych danych.
Co roku luty jest najgorszym miesiącem dla producentów trzody chlewnej. W ostatnich siedmiu latach przeciętnie od początku roku do połowy lutego ceny zakupu trzody chlewnej spadają łącznie o 0,25 PLN/kg. W bieżącym roku spadek był nieznacznie większy i wyniósł 0,31 PLN/kg. Przyczyną takiego stanu rzeczy były szczególnie niskie ceny trzody w pozostałych krajach UE. Jednak od dwóch tygodni ceny w UE szybko rosną (patrz tekst Europa).
W okresie od połowy lutego do okresu przed Wielkanocą ceny zakupu trzody chlewnej w Polsce zazwyczaj rosną. Przeciętny wzrost cen w tym okresie w ostatnich siedmiu latach wynosił 0,33 PLN/kg. Większy był on w latach ‘dołków świńskich', a mniejszy w latach ‘górek'. W ostatnich siedmiu latach tylko raz ceny w tym okresie nie wzrosły (w 2005 r.). W bieżącym roku niska krajowa produkcja tuczników będzie sprzyjała większemu wzrostowi, ale trzeba pamiętać, że dużo zależy od kursu euro i cen w UE.
Po wielu tygodniach spadków w opisywanym tygodniu przestały obniżać się również ceny zbytu półtusz wieprzowych i schabu środkowego z kością. Od początku roku półtusze potaniały łącznie o 8 proc., a schab o 6 proc. Może to oznaczać, że odbudowuje się wreszcie popyt na wieprzowinę.
