Pandemia osłabiła eksport polskiej wieprzowiny
Jak wynika z danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy 2020 r. znacząco wyhamował eksport wieprzowiny z Polski. Polsce nie udało się utrzymać atrakcyjnego kierunku wysyłek, jakim były Stany Zjednoczone.

Jak wynika z danych MRiRW w ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy 2020 r. z Polski wywieziono 278 421 t wieprzowiny, podczas gdy w tym samym czasie 2019 r. wywóz był na poziomie 346 419 t. Oznacza to spadek o 19,6 proc. rok do roku.
Głównym odbiorcą polskiej wieprzowiny pozostają Niemcy, jednak wysyłki w tamtym kierunku również znacząco zmalały, z 52 258 t (68 996 tys. EUR) do 33 571 t (45 927 tys. EUR), czyli o 36 proc. mniej.
Niestety, Polsce nie udało się utrzymać atrakcyjnego kierunku wysyłek, jakim były Stany Zjednoczone. W 2014 r., po zamknięciu granic wielu krajów na polską wieprzowinę z powodu ASF, eksport do USA stał się dla branży mięsnej atrakcyjną alternatywą i rozwijał się dość dynamicznie, trafiały tam boczek, karkówka, żeberka. Od 2013 do 2017 r. polski eksport wzrósł blisko 15-krotnie.
W 2019 r. poziom sprzedaży wieprzowiny do USA wynosił już 41 339 t o wartości 101 588 tys. EUR. Natomiast w tym roku, w ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy już tylko 15 306 t (43 259 tys. EUR).
Więcej na Farmer.pl


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.