Paszportyzacja żywności - wydmuszka czy as w rękawie?
- Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
- Data: 09-02-2021, 08:04
Zaprezentowana pod koniec stycznia koncepcja paszportyzacji polskiej żywności to pierwszy tak duży projekt nowego ministra rolnictwa. Czy ambicje Grzegorza Pudy pozwolą rozwiązać przynajmniej część problemów, z jakimi boryka się polski system bezpieczeństwa żywności? Choć od branżowców, z którymi rozmawialiśmy można usłyszeć mocne słowa krytyki, nie brak też głosów wiążących duże nadzieje z nakreślonym przez nowego ministra kierunkiem zmian. Zapraszamy na analizę projektu paszportyzacji z perspektywy branży mięsnej.
mięso na wtorek
Czy paszportyzacja polskiej żywności pomoże producentom wołowiny? fot. shutterstock
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Pod koniec stycznia w ministerstwie rolnictwa został podpisany list intencyjny rozpoczynający prace nad projektem "paszportyzacji polskiej żywności". Przewiduje on budowę cyfrowego systemu umożliwiającego m.in. śledzenie informacji o produktach w łańcuchu dostaw, tj. "od pola do stołu”.
Paszportyzacja żywności - Co to takiego?
Minister rolnictwa Grzegorz Puda zaznaczył, że wdrożenie projektu zapewni możliwość uzyskania wiarygodnej informacji o żywności na każdym etapie łańcucha dostaw, co jest zgodne z oczekiwaniami konsumentów, którzy chcą wiedzieć, skąd pochodzi dany produkt.
Dalsza część artykułu (87%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium".
lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie
komentarze (1)
tylko, że wszystko co jest robione dla Polski, dla polskiego rolnictwa, polskiej gospodarki, majace szkodzić zagranicznemu kapitałowi, uderza w polskie niczym tsunami.
Odpowiedz