Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Po nowym roku dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny

W dn. 15 grudnia br. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze
Komisji (UE) 2015/2334 z dn. 14 grudnia 2015 r. wprowadzające prywatne przechowywanie
wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat. Wnioski o dopłatę mogą być składane od dn. 4 stycznia 2015 r. - informuje FAMMU/FAPA.

Po nowym roku dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny
Fot. Shutterstock

Autor: FAMMU/FAPA
Data: 21-12-2015, 14:54

Podany we wniosku okres przechowywania może wynosić 90, 120 lub 150 dni. Każdy wniosek dotyczy tylko jednej z kategorii produktów kwalifikujących się do dopłat w ilości co najmniej 10 ton w przypadku produktów bez kości oraz 15 ton w przypadku innych produktów. Dopłatami są objęte tusze zwierząt do 20 kg, półtusze i niektóre elementy wieprzowe m.in. szynki, nogi, łopatki, przodki, schaby, boczki, karkówki. Zakres produktów kwalifikujących się do otrzymania wsparcia został rozszerzony o smalec, ze wglądu na skutki dla rynku UE wywołane przez rosyjskie embargo. Zwiększono również o 19 proc. stawkę dopłat, aby zachęcić do wprowadzania do magazynów wyższych ilości produktów niż podczas marcowej edycji dopłat.

Nowy system przewiduje także możliwość wcześniejszego wycofania produktu z magazynu z przeznaczeniem na eksport (minimum po 60 dniach). Wysokość dopłat wynosi od 168 do 364 euro za tonę w zależności od rodzaju produktu i okresu jego przechowywania. Niższe stawki dotyczą smalcu, ponieważ jego składowanie jest mniej kosztowne. Stawka zabezpieczenia, którą należy wnieść wynosi 20 proc. stawek dopłat. Szczegóły podajemy w bieżących notowaniach FAMMU/FAPA. 

Celem uruchomienia mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny jest przywrócenie równowagi rynkowej i wzrost cen wieprzowiny w UE. W marcu br. Komisja wprowadziła mechanizm dopłat na osiem tygodni w związku z rosyjskim embargiem importowym, które wpłynęło na nadpodaż wieprzowiny na rynku unijnym oraz spadek cen. Z rynku wycofane zostało wówczas 64 tys. ton wieprzowiny, a koszt tej operacji wyniósł 17 mln EUR. Najwięcej
mięsa wprowadziły do magazynów Dania (24 proc.), Hiszpania (22 proc.), Niemcy (13 proc.), Polska (12 proc.) i Włochy (9 proc.). Pod koniec marca br., po poprawie sytuacji rynkowej, przyznawanie dopłat
zawieszono.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.230.1.126
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!