Mąką ze świerszczy dopuszczona do obrotu w UE
Do drugi rodzaj owadów włączony do novel food w tym roku. 24 stycznia 2023 r. zezwolono na wprowadzenie do obrotu częściowo odtłuszczonego proszku ze świerszcza domowego (Acheta domesticus). W skutek tego na półkach supermarketów można znaleźć żywność, która zawiera mąkę ze świerszcza domowego w liście składników.
Autoryzacja UE w zw. z mąką ze świerszczy została wydana w tej chwili tylko jednej firmie. Do 24 stycznia 2028 r. tylko Cricket One Co. Ltd może używać mąki ze świerszcza domowego do wyrobu żywności na rynku europejskim, chyba że inni producenci uzyskają w między czasie kolejne zezwolenia.
Mąka ze świerszczy ma być dodatkiem do produktów takich jak m.in. wieloziarniste chleby i bułki, batony zbożowe, ciasteczka i herbatniki czy przetwory mięsne oraz zupy. Unijny dokument wskazuje, że np. w pieczywie wieloziarnistym dopuszczalne jest użycie maksymalnie 2 g proszku ze świerszczy na 100 g produktu, zaś w batonach z ziaren zbóż - 3 g na 100 g produktu.

Czytaj więcej
Mąka ze świerszczy: Czy zastąpi mąkę ze zboża?Pleśniakowiec lśniący w hodowli Proteine Resources
Firma Proteine Resources stworzyła system chowu, hodowli i przetwórstwa pleśniakowca lśniącego na skalę przemysłową.
Jak tłumaczy w rozmowie z portalspozywczy.pl, Konrad Włodarczyk, prezes zarządu Proteine Resources, pleśniakowiec lśniący to najwydajniejszy gatunek z rzędu Coleoptera wykorzystywany w przemysłowej produkcji owadów jadalnych.
- Jego produkcja jest jednak skomplikowana i wymaga zastosowania specjalistycznej technologii. To powód, dlaczego oprócz Proteine Resources tylko jedna firma na świecie opracowała system jego produkcji na skalę przemysłową. Nasza przewaga jest taka, że nasz system jest bardziej wydajny i mniej kosztowny we wdrożeniu. Produkty pozyskane z tego gatunku znajdują szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle paszowym i spożywczym. Wykorzystuje się je produkcji wysoko specjalistycznych odżywek i farmaceutyków - tłumaczy.
Nowa branża produkcji białka z owadów
Trend spożywania owadów jest szeroko omawiany w branży spożywczej od kilku sezonów i nie budzi wielkich emocji. Jak każde nowe zjawisko ma swoich zwolenników i przeciwników. Jak już pisaliśmy, niektórzy upatrują w tym szansy dla polskich firm.
Powstaje nowa branża produkcji białka z owadów, a Polska może w niej zostać liderem. Mamy bowiem świetnych naukowców, którzy zajmują się żywieniem i względnie tanie czynniki produkcji - mówią nam Michał Piosik i Piotr Grabowski, współzałożyciele akceleratora startupów z branży spożywczej - foodtech.ac.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

komentarze (0)