Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Pod Sławnem trwa walka o ubojnię świń. Rolnicy protestują

Rolnicy spod Sławna nie kryją oburzenia. - Gdzie mamy teraz wozić świnie do uboju? Z czyjej winy zamknięto jedyny zakład w powiecie? - denerwowali się w trakcie spotkania ostatniego spotkania - pisze gk24.pl.


Autor: gk24.pl
Data: 02-03-2010, 11:30

Do końca ubiegłego roku jedynym zakładem w powiecie sławieńskim, który zajmował się ubojem i przetwórstwem trzody chlewnej był prowadzony przez Grzegorza Sendeckiego z Bobrowiczek koło Sławna. - Średnio w ciągu miesiąca biliśmy około 500 sztuk.

Niestety, normy unijne stawiane zakładom takim jak mój były nie do przeskoczenia. Ubojnię musiałem więc zamknąć - mówił w trakcie wczorajszego spotkania Grzegorz Sendecki z Bobrowiczek w gminie Sławno.

Razem z przedsiębiorcą na spotkaniu zjawiło się około 60 gospodarzy z terenu powiatu sławieńskiego, którzy oczekiwali jakiejś reakcji ze strony władz gminy oraz zaproszonych do ratusza - wicemarszałka Jana Krawczuka i powiatowego lekarza weterynarii Wojciecha Szczypkowa.

- Gdzie mamy teraz wozić świnie? Kto stał za decyzją o zamknięciu ubojni? Nie bądźmy świętsi od Unii Europejskiej, która w niektórych krajach łagodzi przepisy, a u nas stosuje się je bardzo bezwzględnie - dopytywali zdenerwowani gospodarze, przypominając, że w 2013 roku wejdzie w życie całkowity zakaz uboju w gospodarstwach domowych.

- Spośród kilkuset zakładów w całym kraju, tylko 25 procent przestawiło się na normy unijne. Spora część - jak to ma miejsce w przypadku pana Sendeckiego - przeszła na działalność lokalną zostając tylko przy przetwórstwie - odpierał Wojciech Szczypkow, powiatowy lekarz weterynarii w Sławnie. - Każdy przedsiębiorca miał czas od 2005 roku na stopniowe dostosowanie się do norm unijnych. Jak widać nie wszyscy zdążyli - podkreślał, że to nie on nakazał likwidację ubojni, ale fakt ten wynikał z unijnych dyrektyw.

To jednak nie satysfakcjonowało uczestników spotkania, którzy nie otrzymali odpowiedzi na najbardziej nurtujące ich pytania: gdzie mają wozić trzodę i co z ubojem z konieczności.
Spotkanie zakończyła deklaracja Grzegorza Sendeckiego, który zapowiedział, że podejmie starania o uzyskanie zezwoleń na ponowne prowadzenie uboju. W załatwieniu formalności mają mu pomóc obecni przedstawiciele Izby Rolniczej.

- Aby to się udało trzeba wyremontować ściany, posadzki i sufity, poprawić wentylację oraz przebudować część przetwórni - wyliczał lekarz weterynarii.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (1)

  • Marcin 2010-03-03 20:23:00
    niech pan Grzegorz sobie odpuści z tą ubojnią jest to inwestycja bardzo nie opłacalna. Może zorganizować skóp i niech mu ktoś ubija świnie usługowo bo przy uboju 500 sztuk miesięcznie trzeba dołożyć do tego interesu około 10 tys miesięcznie, a gdzie zwrot kosztów z inwestycji i te kłopoty z wisem. Ja to już pszeszłem, przeliczyłem i tak właśnie działam jestaem z tego zadowolony. Mała ubojnia to naprawdę duży kłopot !!!!!!

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.210.12.229
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!