Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Podatek od mięsa obniżyłby konkurencyjność unijnych rolników

- Prawdopodobne skutki gospodarcze to przede wszystkim pogorszenie sytuacji wszystkich podmiotów w branży, a także spadek konkurencyjności unijnych rolników, którzy i tak zachowują wysokie standardy jakościowe w stosunku do producentów spoza Europy - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Mariusz Dziwulski, ekspert w Departamencie Analiz Ekonomicznych PKO Banku Polskiego.

Podatek od mięsa obniżyłby konkurencyjność unijnych rolników
Mariusz Dziwulski ocenia, że pomysł podatku od mięsa pogorszyłyby sytuację unijnych rolników, fot. mat. pras.

Autor: Adam Tubilewicz/Portalspozywczy.pl
Data: 07-02-2020, 14:09

Koalicja organizacji pozarządowych TAPP (True Animal Protein Price) zaproponowała Parlamentowi Europejskiemu wprowadzenie tzw. podatku od mięsa. 

Aktywiści chcą podniesienia cen mięsa do 2030 roku: wołowiny/cielęciny o 47 eurocentów (2 zł) za 100 g, wieprzowiny o 36 eurocentów (1,5 zł) za 100 g oraz kurczaka o 17 eurocentów (73 gr) na 100 g. Nowe ceny mogą skutkować w redukcji emisji CO2 nawet o 120 milionów ton w samej Europie, a spożycie mięsa z kurczaka, wieprzowiny i wołowiny zmniejszyłoby się odpowiednio o 30%, 57% i 67%.

Mariusz Dziwulski zauważa, że pomysł koalicji TAPP dotyczący wprowadzenia podatku mięsnego ma na celu uwzględnienie efektów zewnętrznych produkcji zwierzęcej w cenach mięsa i tym samym redukcję jego spożycia.

- Proponowane, znaczne podwyżki cen prawdopodobnie przyczyniłyby się do spadku konsumpcji mięsa wśród mniej zarabiających obywateli UE. Mimo iż pomysł zakłada m.in. redystrybucję uzyskanych wpływów z podatków do gospodarstw domowych o najniższych dochodach, to brak jest szczegółowej analizy przedstawiającej jego konsekwencje społeczne - dodał.

Analityk wskazuje, że zakładając, że w krótkim i średnim okresie podaż na unijnym rynku mięsa jest mniej elastyczna niż popyt, oraz biorąc pod uwagę słabszą pozycję w łańcuchu dostaw, obciążenia podatkowe w dużym stopniu spadną na producentów mięsa, zwłaszcza gospodarstw prowadzących chów zwierząt.

- Prawdopodobne skutki gospodarcze to przede wszystkim pogorszenie sytuacji wszystkich podmiotów w branży, a także spadek konkurencyjności unijnych rolników, którzy i tak zachowują wysokie standardy jakościowe w stosunku do producentów spoza Europy - mówi.

Wg Eurostatu produkcja żywca w 2019 stanowiła ok 25% wartości unijnej produkcji rolnej (31% w Polsce).

- Biorąc pod uwagę skalę produkcji mięsa i jego konsumpcji w UE, materializacja przedstawionych przez TAPP rozwiązań jest na tę chwilę mało prawdopodobna. Niemniej, może sugerować przyszły kierunek debat dotyczący kwestii środowiskowych w unijnej produkcji rolnej. Pomysł został przedyskutowany podczas spotkania w budynku Parlamentu Europejskiego, w którym brało udział kilku europosłów i nie ma konsekwencji regulacyjnych. Zostawia jedynie rekomendacje, które nie muszą przełożyć się na konkretne propozycje na szczeblu UE. Wprowadzenie dodatkowych opłat leży w gestii poszczególnych krajów członkowskich - podsumowuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

podatek od mięsa RSS ALERT    /    podatek od mięsa ue RSS ALERT    /    Mariusz Dziwulski RSS ALERT    /    PKO BP RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.239.172.52
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!