Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Podatek od mięsa to niebezpieczny miks ideologii i dużych pieniędzy w tle

- Propozycja złożona przez TAPP jest wymierzona w produkcję mięsa. Wydaje się zatem, że nie o obniżenie emisji tu chodzi, a tak naprawdę o zduszenie popytu na białko zwierzęce i zrobienie więcej miejsca na rynku dla produktów alternatywnych - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

Podatek od mięsa to niebezpieczny miks ideologii i dużych pieniędzy w tle
Jerzy Wierzbicki jest zdania, że UE podejdzie rozsądnie do sprawy tzw. podatku od mięsa. fot. PTWP

Autor: Adam Tubilewicz, portalspozywczy.pl
Data: 05-02-2020, 15:00

Koalicja organizacji pozarządowych TAPP (True Animal Protein Price) zaproponowała Parlamentowi Europejskiemu  wprowadzenie tzw. podatku od mięsa. 

Aktywiści chcą podniesienia cen mięsa do 2030 roku: wołowiny/cielęciny o 47 eurocentów (2 zł) za 100 g, wieprzowiny o 36 eurocentów (1,5 zł) za 100 g oraz kurczaka o 17 eurocentów (73 gr) na 100 g. Nowe ceny mogą skutkować w redukcji emisji CO2 nawet o 120 milionów ton w samej Europie, a spożycie mięsa z kurczaka, wieprzowiny i wołowiny zmniejszyłoby się odpowiednio o 30%, 57% i 67%.

Jerzy Wierzbicki wskazuje, że należy zwrócić uwagę kto stoi za propozycją podatku od mięsa.

- Za tą absurdalną propozycja prezentowaną przez lobbystów z TAPP w tym m.in. przedstawicieli koncernów, stoją wielkie pieniądze, ponad 30 mld euro. Emisja CO2 z sektora rolnego to tylko 8,7 proc. wg danych publikowanych na stronach Parlamentu Europejskiego. W USA emisja z sektora produkcji zwierzęcej to 3,7% a w UE podobnie około 4% - dodaje.

Prezes PZPBM zauważa, że jeśli chodzi o obniżenie emisji to zdrowy rozsądek wskazywałby szukanie oszczędności wśród tych których emisja stanowi 92,3%, tam gdzie emisja jest największa.

- Propozycja powinna być postulatem podniesienia cen/kosztów energii, kosztów transportu poprzez nowy podatek. Propozycja złożona przez TAPP jest jednak wymierzona w produkcję mięsa. Wydaje się zatem, że nie o obniżenie emisji tu chodzi, a tak naprawdę o zduszenie popytu na białko zwierzęce i zrobienie więcej miejsca na rynku dla produktów alternatywnych - dodaje.

Wierzbicki ocenia, że Unia Europejska podejdzie do tej sprawy rozsądnie.

- Decyzje podejmowane w Trilogu (formalne spotkanie trójstronne - przyp. red.) i są z reguły mocno wyważone. W szczególności kraje z Europy Środkowo Wschodniej powinny pamiętać najlepiej do czego prowadzą pomysły ekonomiczne socjalistów. Ekonomię polityczną socjalizmu już przerabialiśmy z wiadomym skutkiem. W latach 80-tych szara strefa działała sprawnie, mięso ze wsi do miasta było przewożone w tajemnicy po znajomych. Z gospodarki kapitalistycznej mamy przykład podobnych pomysłów tj. prohibicji i jej skutków. To pomysły generujące szarą strefę i przestępczość zorganizowaną. To nie jest droga do rozwiązywania realnych problemów, a niebezpieczny miks ideologii i dużych pieniędzy w tle. W moim przekonaniu będzie to w UE zauważone i odpowiednio potraktowane - podsumowuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

podatek od mięsa RSS ALERT    /    podatek mięsny RSS ALERT    /    Jerzy Wierzbicki RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Czytelnik 2020-02-06 09:27:16
    Producenci mięsa będą się bronić za wszelką cenę żeby tylko nie stracić kasy i swojej uprzywilejowanej pozycji. Będą kłamać, szczuć i oszukiwać. A prawda jest taka, że produkcja mięsa niszczy naszą planetę i nas. Ludzie nie potrzebują białka zwierzęcego do życia, bardziej wartościowe białko jest w roślinach. Wszyscy musimy myśleć o przyszłości, i ograniczenie spożycia mięsa nie tylko będzie sprzyjać poprawie zdrowia ludzi, ale także wpłynie pozytywnie na środowisko. Jest jeszcze czas żeby zdywersyfikować produkcję i nie koncentrować się wyłącznie na produkcji mięsa. Zamiast awantur, zróbcie coś dla tego świata i zacznijcie inwestować w produkcję roślinnych zamienników mięsa.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.239.150.22
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!