Podczas pandemii Polacy rezygnują z mięsa
- Autor: Rzeczpospolita
- Data: 10-08-2020, 10:28

Ponad 40 proc. Polaków zmieniło podczas pandemii swoje zwyczaje żywieniowe, a w ramach tej grupy co czwarty przynajmniej ograniczył jedzenie mięsa, jak również wprowadził jego roślinne zamienniki albo ograniczył nabiał – wynika z badania Market Research World dla firmy Upfield. Już z ubiegłorocznego Raportu Food-Trendów serwisu Pyszne.pl wynikało, że 1 mln Polaków w wieku 18–65 lata nie jada mięsa, a 2 mln zaczyna ograniczać jego spożycie. Teraz ten trend zdecydowanie przyspieszy.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
– Od początku 2020 r. obserwujemy wyraźny, stały wzrost zainteresowania naszym oznaczeniem u producentów żywności. W porównaniu z 2019 r. możemy mówić o podwojeniu liczby zgłoszeń – mówi Przemysław Chojnicki, dyrektor ds. certyfikacji V-Label Polska. – Rośnie też zainteresowanie produktami wegańskimi branży cukierniczej, napojów i dużych piekarni – dodaje.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Ile Polacy wydadzą na grillowanie w 2022 roku i co najchętniej kupują?
-
Antybiotyki w mięsie to mit? Branża tłumaczy skąd się wziął
-
Mięsna Paczka: Chcemy dotrzeć do 100 tysięcy polskich rodzin (wywiad)
-
Mięso z przyszłości pod znakiem zapytania. "Nadzieje zderzają się z rzeczywistością"
-
UE będzie dyskryminować czerwone mięso? Branża apeluje do ministra
-
Polski producent alternatywnego białka zwiększa moce. Buduje nowy zakład
-
10 trendów żywieniowych, które odpowiadają potrzebom współczesnego konsumenta
-
Jak firmy mogą sprostać obecnym potrzebom konsumentów?
-
Rocznie do budżetu trafi 150 mln zł w związku z opłatami weterynaryjnymi
-
Za drób trzeba zapłacić niemal 50 proc. więcej niż przed rokiem
- Firmy spożywcze i handlowe w I półroczu: przejęcia, inflacja, wojna
- Co będzie gdy mleczarniom zabraknie energii?
komentarze (1)
Mięso jest szkodliwe dla zdrowia, jest niszczeniem środowiska, i znęcaniem się nad zwierzętami. Ogranicz spożycie każdego rodzaju mięsa.
Odpowiedz