Podpisano porozumienie o współpracy na rzecz rozwoju systemów jakości żywności
- Autor: PAP
- Data: 11-04-2018, 17:30

Deklarację podpisały - podczas trwających w Warszawie Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood Warsaw - Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, która zarządza systemem "Jakość Tradycja"; Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego (system QMP - Quality Meat Program); Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI (QAFP - System Gwarantowanej Jakości Żywności).
Różański wyjaśnił, że chodzi o zacieśnienie współpracy na rzecz dalszego rozwoju systemów jakości uznanych decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za krajowe systemy jakości żywności, oraz akredytowane przez Polskie Centrum Akredytacji (PCA).
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Akredytacja to formalne uznanie przez upoważnioną jednostkę akredytującą kompetencji organizacji działających w obszarze oceny zgodności, czyli jednostek certyfikujących, inspekcyjnych lub laboratoriów do wykonywania określonych działań.
Szaf UPEMI podkreślił, że jakość jest siłą polskiego eksportu, a znak jakości umieszczany na produkcie gwarantuje nie tylko, że jest on bezpieczny, ale jest pełnowartościowy, bez zbędnych dodatków, o powtarzalnym składzie, produkowany z wysokiej jakości surowców.
Administratorzy zobowiązali się w dokumencie do kooperacji w zakresie wdrażania strategii promocji polskiej żywności, w tym w szczególności do stosowania znaku "Polska smakuje" w kampaniach informacyjno-promocyjnych, propagowania idei dobrowolnych systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych opartych o systemy certyfikacji i akredytacji wspólnie z Polskim Centrum Akredytacji (PCA), wymiany doświadczeń z zakresu funkcjonowania krajowych systemów jakości w krajach UE.

więcej informacji:
- żywność
- RSS
- ALERT
- jakość żywności
- RSS
- ALERT
- Wiesław Różański
- RSS
- ALERT
- systemy jakości
- RSS
- ALERT
- systemy jakości mięsa
- RSS
- ALERT
- UPEMI
- RSS
- ALERT
- Unia Pracodawców i Producentów Przemysłu Mięsnego
- RSS
- ALERT
- Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego
- RSS
- ALERT
- Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
- RSS
- ALERT
- QAFP
- RSS
- ALERT
- QMP
- RSS
- ALERT
Powiązane tematy:
-
Żywność, która zapobiega i leczy. Rusza konkurs dla firm i naukowców
-
Pure Ice stawia na bezpieczeństwo i standardy jakościowe
-
Morawiecki: Putin uczynił z żywności narzędzie szantażu
-
Rosja wstrzymuje dostawy żywności. Wykorzystuje to jako broń
-
Senator PiS uspokaja Polaków: Masło nie jest aż takie drogie
-
Lidl, Biedronka i Aldi mają sposoby na niższe ceny żywności
-
Ardanowski: wojna w Ukrainie spowodowała wielką wyrwę w produkcji żywności
-
Podrożały olej, masło, mięso wołowe, drobiowe i wieprzowe
-
Wojna w Ukrainie: Czy w Rosji zabraknie ziemniaków?
-
Niedoceniane znaczenie jakości lodu w kostkach
- Mleczarnia z Ciechanowa kupiła zakład w Ozorkowie
- Pomoc KE dla Ukrainy zagrozi polskiemu drobiarstwu?
komentarze (2)
Następna opracowana strategia w celu zniszczenia małych zakładów mięsnych. Cel jest jeden-zniszczyć małe firmy posiadające własne sklepy mięsne bo one jeszcze jako tako dają sobie radę a jak się je pozamyka to duzi producenci będą mieli monopol na rynku mięsnym. Klienci chodzą do tradycyjnych sklepów mięsnych i to "ich" kole w oczy, że małe masarnie zarabiają i dają radę. Jak to zniszczą wtedy będzie raj... Po to są kolejne certyfikaty, systemy jakości żeby to później nagłośnić w tv, a małe masarnia nie będą tego wdrażać bo i po co im to? Do tego to wszystko kosztuje, masarni nie stać na to. I tak się zniszczy małe zakłady, a później gadanie,że oni są źli, niedobrzy bo nie mają systemu jakości. Tak się jawnie niszczy mały biznes... P.s. Po co komu ten system jakości QAFP, itp Przecież każdy zakład ma wdrożony Haccp? Czy to nie wystarczy? Wystarczy. Ale dociśniemy tych małych niewyobrażalnymi systemami jakości, oni tego nie zrobią a potem powiemy, że są źli i brzydka i nie spełniają naszych "norm". I wykończymy mały biznes... Tak to się teraz robi.
OdpowiedzSystemy jakości są dla mikro małych średnich i duzych a przede wszystkim dla producenta rolnego. HACAP zapewnia bezpieczeństwo. HACAP MUSI BYC a system jakosci moze.Systemy jakości są dobrowolne a te trzy są zarządzane przez rolników oraz małe i średnie przedsiębiorstwa.
Odpowiedz