• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Pogłowie świń w Polsce najniższe od 1970 roku

Według opublikowanych w piątek danych GUS pogłowie trzody chlewnej spadło do najniższego poziomu od 1970 roku. Na koniec listopada w Polsce było 14,2 mln świń, tj. o 7,7 proc. mniej niż w lipcu 2008 r. i o 19,2 proc. mniej niż w listopadzie 2007 roku. Od ostatniego szczytu „świńskiej górki" w lipcu 2006 r. ubyło 4,6 mln sztuk, czyli prawie tyle ile wynosi obecnie pogłowie w Wielkiej Brytanii.
  • Autor: Michał Koleśnikow, analityk rynków rolnych, Bank BGŻ
  • Data: 23-01-2009, 16:05
Pogłowie świń w Polsce najniższe od 1970 roku

Opublikowane dane są sporym zaskoczeniem. Jeszcze parę miesięcy temu nikt nie spodziewał się aż takiego spadku pogłowia. We wrześniowym numerze „Rynku Mięsa" IERiGŻ podawał szacunki mówiące o pogłowiu w listopadzie na poziomie 15,0 mln sztuk. W opracowanym w październiku numerze „Agro Monitora" Banku BGŻ, oczekiwaliśmy spadku pogłowia do 14,8 mln sztuk. Dużym zaskoczeniem jest również informacja o dalszym spadku liczebności loch na chów, mimo szybko rosnącej w ostatnich miesiącach opłacalności chowu trzody chlewnej.

Dalszy spadek liczby loch (o 6,4 proc. względem lipca) oznacza, że spadkowe tendencje w pogłowiu świń utrzymają się co najmniej do lipca 2009 roku. GUS bada pogłowie trzody chlewnej trzy razy w roku: w marcu, lipcu i listopadzie. Struktura i liczebność krajowego stada wskazują na to, że w końcu marca pogłowie świń może spaść nawet do 13,5-13,7 mln. Można oczekiwać, że liczebność tuczników na ubój będzie rekordowo niska w marcu, w lipcu powinna się nieznacznie zwiększyć sezonowo, jednakże najwcześniej dopiero w listopadzie nastąpi wzrost pogłowia w ujęciu rocznym.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Oznacza to, że produkcja żywca i mięsa wieprzowego w br. będzie bardzo niska, nawet na poziomie o około 8-11 proc. mniejszym niż w 2008 roku. Zakłady ubojowe mogą mieć problemy z pozyskaniem żywca, a zakłady przetwórcze surowego mięsa. Słaby złoty będzie ograniczał import żywych świń i mięsa z UE, więc rok 2009 zapowiada się jako okres rekordowych cen na rynku żywca wieprzowego.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!