Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Pogłowie trzody chlewnej zmalało w grudniu, a bydła wzrosło

Na początku grudnia 2015 r. (według GUS) w Polsce było 10,6 mln szt. trzody chlewnej, o 6 proc. mniej niż przed rokiem. Najbardziej spadła liczba loch (o 15%), zwłaszcza loch prośnych (o 16%). Pogłowie prosiąt zmalało o 9%, warchlaków – o 6%, a tuczników – o 2 proc. – informuje Agencja Rynku Rolnego.

Pogłowie trzody chlewnej zmalało w grudniu, a bydła wzrosło
fot. Shutterstock

Autor: portalspozywczy.pl
Data: 01-02-2016, 11:04

Krajowe pogłowie bydła

W grudniu 2015 r. (według GUS) krajowe pogłowie bydła wyniosło 5,8 mln szt. i było o 2% większe niż rok wcześniej. Liczba cieląt osiągnęła poziom 1,6 mln szt., o 11,5% wyższy niż przed rokiem, a młodego bydła (w wieku 1–2 lat) – 1,5 mln szt., o 6% wyższy. Pozostałego bydła (tj. w wieku 2 lat i więcej) było natomiast o 5,5% mniej.

 Ceny zakupu żywca

Od dwóch tygodni rosną krajowe ceny zakupu trzody chlewnej. W dniach 18–24 stycznia 2016 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy przeciętnie po 4,10 zł/kg, o 3% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 6% drożej niż w końcu 2015 r. Jednocześnie cena ta była o 2% wyższa niż w porównywalnym okresie 2015 r. W UE średnia cena świń rzeźnych klasy E (według Komisji Europejskiej) ukształ- towała się na poziomie 128,45 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% niższa niż rok wcześniej. Krajowa cena trzody chlewnej tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 122,96 EUR/100 kg. Za żywiec wołowy w skupie (według ZSRIR MRiRW) płacono średnio 6,20 zł/kg wobec 6,19 zł/kg tydzień wcześniej. Żywiec ten był o 1% tańszy niż w końcu grudnia 2015 r., ale o 5% droższy niż przed rokiem. Kurczęta brojlery zakłady drobiarskie skupowały przeciętnie po 3,14 zł/kg, o 3% taniej niż w poprzednim tygodniu i niż w końcu 2015 r. Kurczęta były także o 7,5% tańsze niż w analogicznym okresie 2015 r. Za indyki płacono 5,77 zł/kg, nieco (o 2 gr/kg) więcej niż tydzień wcześniej. Indyki były jednak o 1% tańsze niż w końcu grudnia 2015 r. i o 2% tańsze niż rok wcześniej.

Krajowe ceny zbytu mięsa

W dniach 18–24.01.2016 r. za półtusze wieprzowe uzyskiwano w zbycie średnio 5,90 zł/kg, o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu, o 2% więcej niż w końcu 2015 r., ale o 1% mniej niż rok wcześniej. Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano przeciętnie po 13,12 zł/kg, nieco (o 0,4%) drożej niż tydzień wcześniej. Cena ćwierci wołowych była także o 3% wyższa niż w końcu grudnia 2015 r. i o 5% wyższa niż przed rokiem. Średnia cena zbytu tuszek kurcząt ukształtowała się na poziomie 4,58 zł/kg i była o 9% niższa niż w poprzednim tygodniu, o 13% niższa niż w końcu 2015 r. i o 12% niższa niż rok wcześniej. Tuszki indyków sprzedawano przeciętnie po 8,83 zł/kg, o 2% taniej niż tydzień wcze- śniej. Cena tuszek indyczych była o 9% niższa niż w końcu grudnia 2015 r., ale zbli- żona do notowanej przed rokiem.

Prywatne przechowywanie wieprzowiny

W dniach 4–20.01.2016 r. w UE zgłoszono do prywatnego przechowania (według KE) 90 tys. ton wieprzowiny, w tym w Polsce 5,9 tys. ton. Najwięcej tego mięsa zgłoszono w Niemczech (29%), Hiszpanii (21%), Danii (13%) i Holandii (12%). Rozporządzeniem 2016/85 KE zawiesiła przyjmowanie wniosków o dopłaty w dniach 27.01 – 2.02.2016 r.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

trzoda chlewna RSS ALERT    /    bydło RSS ALERT    /    pogłowie bydła RSS ALERT    /    ceny skupu trzody chlewnej RSS ALERT    /    ceny zbytu mięsa RSS ALERT    /    przechowywanie wieprzowiny RSS ALERT    /    ARR RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.236.245.255
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!