Polacy grillują na potęgę! Ci konsumenci to łakomy kąsek dla sektora spożywczego
- Autor: www.portalspozywczy.pl
- Data: 12-05-2018, 19:37

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Jak informuje Michał Maciejewski do posiadania grilla przyznaje się blisko 80% Polaków. Tak ogromna rzesza konsumentów to niezwykle łakomy kąsek dla branży spożywczej. I nie tylko dla niej. W tym okresie rośnie także sprzedaż m.in. w branży farmaceutycznej – szczególnie leków na dolegliwości trawienne.
- Oczywiście częstotliwość grillowania warunkuje pogoda. Sezon grillowy zaczyna się więc najczęściej w maju i trwa do końca wakacji. W tym okresie rośnie sprzedaż mięsa (w tym zestawów gotowych), mokrych przypraw (musztardy, ketchupy), a także napojów, w tym oczywiście piwa. Jedna z sieci handlowych upubliczniła raport, z którego wynika, że w sezonie grillowym sprzedaż kiełbasek rośnie trzykrotnie, a klienci kupują w tym czasie średnio tonę kiełbasy co godzinę. Warto tu także powiedzieć, że średnie wydatki na produkty spożywcze u czterech na pięciu grillujących (80,8 proc.) nie przekraczają 30 zł na jedną osobę na jedno grillowanie - dodaje ekspert Pitted Cherries.
komentarze (0)