Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Mięso

Polacy grillują na potęgę! Ci konsumenci to łakomy kąsek dla sektora spożywczego

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 12-05-2018, 19:37
- Polacy kochają grilla i nie ma przesady w twierdzeniu, że jest to nasz sport narodowy. Szczególnie na prowincji, gdzie grillowanie jest jednym z najpopularniejszych sposobów na spędzenie czasu z przyjaciółmi czy rodziną. Warto przytoczyć tu badania przeprowadzone na zlecenie jednego z koncernów naftowych. Wynika z nich, że najważniejsze, zdaniem Polaków, osiągnięcia ostatniego dwudziestolecia, to zagraniczne wakacje i… grill - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Michał Maciejewski, strategy director w agencji Pitted Cherries.
Polacy grillują na potęgę! Ci konsumenci to łakomy kąsek dla sektora spożywczego
Michał Maciejewski, Strategy Director w agencji Pitted Cherries/ fot. materiały prasowe

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Jak informuje Michał Maciejewski do posiadania grilla przyznaje się blisko 80% Polaków. Tak ogromna rzesza konsumentów to niezwykle łakomy kąsek dla branży spożywczej. I nie tylko dla niej. W tym okresie rośnie także sprzedaż m.in. w branży farmaceutycznej – szczególnie leków na dolegliwości trawienne.

- Oczywiście częstotliwość grillowania warunkuje pogoda. Sezon grillowy zaczyna się więc najczęściej w maju i trwa do końca wakacji. W tym okresie rośnie sprzedaż mięsa (w tym zestawów gotowych), mokrych przypraw (musztardy, ketchupy), a także napojów, w tym oczywiście piwa. Jedna z sieci handlowych upubliczniła raport, z którego wynika, że w sezonie grillowym sprzedaż kiełbasek rośnie trzykrotnie, a klienci kupują w tym czasie średnio tonę kiełbasy co godzinę.  Warto tu także powiedzieć, że średnie wydatki na produkty spożywcze u czterech na pięciu grillujących (80,8 proc.) nie przekraczają 30 zł na jedną osobę na jedno grillowanie - dodaje ekspert Pitted Cherries.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!