Co ciekawe, w analizowanym okresie można było zaobserwować efekt substytucji mięsa wieprzowego mięsem drobiowym. - Wydaje się, że ta tendencja była w dużej mierze spowodowana niekorzystną sytuacją ekonomiczną w kraju, co wpłynęło m.in. na mniejsze dochody rozporządzalne - tłumaczy Monika Drążek. - Ponadto, w ostatnich latach obserwowaliśmy także rosnące zainteresowanie mięsem drobiowym, co było prawdopodobnie spowodowane stosunkowo niską ceną tego gatunku mięsa, jak również jego wartościami odżywczymi - dodaje.
W rezultacie konsumpcja mięsa drobiowego wzrosła, według danych IERiGŻu, w omawianym okresie o 3,5 kg na mieszkańca do 27,5 kg w br. - W tym samym czasie konsumpcja mięsa wieprzowego obniżyła się o 5,6 kg/osobę i wynosi obecnie ok. 38 kg - zauważa analityk BGŻ. - Warto podkreślić, że podobne tendencje występują na rynku wspólnotowym - zaznacza.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

komentarze (0)