Polacy jedzą coraz mniej wędlin
- Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
- Data: 02-07-2014, 12:34

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
W Polsce mamy najszerszy asortyment przetworów mięsnych w Europie, od najlepszych do przypominających przetwory mięsne. - Największym problemem polskich zakładów mięsnych jest produkcja 50-70 asortymentów na dobre. Szczególnie dla małych i średnich zakładów jest to bardzo kosztowne, ponieważ wiąże się z niską wydajnością pracy oraz nieefektywnym wykorzystaniem maszyn i urządzeń - zauważa Andrzej Pisula.
W tej sytuacji zakład mięsny, który chciałby wyspecjalizować się w konkretnej niszy produktowej, takiej jak np. wyłącznie wyroby ekologiczne albo prozdrowotne, miałby trudne zadanie. - Znacznie bardziej realne jest specjalizowanie się w produkcji wybranej grupy asortymentowej. W tym kontekście znaczący potencjał dostrzegam w daniach gotowych do spożycia, gotowych do podgrzania, o obniżonej kaloryczności, dla określonych grup etnicznych itp. Każda z wymienionych grup produktów może być dochodowa w określonych warunkach, w zależności od lokalizacji, pory roku i innych czynników - dodaje profesor.
komentarze (3)
Bo Polacy mają dosyć szajsu z zawartością mięsa 55% za ciężkie pieniądze i robią sami wędliny,nie dość że zdrowsze,z dużą zawartością mięsa to o wiele tańsze.Ja od ponad 2 lat nie kupuję wędlin w sklepach-robię je sam,wędzonki,wędliny parzone i konserwowe.Wczoraj robiłem parówki z szynki-kosz końcowy to ok 17 zł/kg.Zawartość mięsa 95%-reszta to woda(bo musi być)trochę tłuszczu i przyprawy.Efekt końcowy bezcenny!
OdpowiedzBrawo!
Odpowiedz\"Polacy jedzą coraz mniej wędlin\" nie do końca Polacy sami robią coraz więcej wędlin - skala działkowych wędzarni jest naprawdę duża.
Odpowiedz