Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Mięso

Polacy jedzą coraz mniej wędlin

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 02-07-2014, 12:34
Spożycie wędlin stopniowo maleje. Jednakże według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) wciąż wynosi ono ok. 40 proc. spożywanego mięsa. Zatem jest to najwyższy wskaźnik na świecie - mówi serwisowi portalspozywczy.pl prof. dr hab. Andrzej Pisula, ekspert Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.
Polacy jedzą coraz mniej wędlin
(fot. Paweł Pawłowski, zelaznastudio.pl)

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

W Polsce mamy najszerszy asortyment przetworów mięsnych w Europie, od najlepszych do przypominających przetwory mięsne. - Największym problemem polskich zakładów mięsnych jest produkcja 50-70 asortymentów na dobre. Szczególnie dla małych i średnich zakładów jest to bardzo kosztowne, ponieważ wiąże się z niską wydajnością pracy oraz nieefektywnym wykorzystaniem maszyn i urządzeń - zauważa Andrzej Pisula.

W tej sytuacji zakład mięsny, który chciałby wyspecjalizować się w konkretnej niszy produktowej, takiej jak np. wyłącznie wyroby ekologiczne albo prozdrowotne, miałby trudne zadanie. - Znacznie bardziej realne jest specjalizowanie się w produkcji wybranej grupy asortymentowej. W tym kontekście znaczący potencjał dostrzegam w daniach gotowych do spożycia, gotowych do podgrzania, o obniżonej kaloryczności, dla określonych grup etnicznych itp. Każda z wymienionych grup produktów może być dochodowa w określonych warunkach, w zależności od lokalizacji, pory roku i innych czynników - dodaje profesor.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (3)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Darek 2014-07-03 09:55:08

    Bo Polacy mają dosyć szajsu z zawartością mięsa 55% za ciężkie pieniądze i robią sami wędliny,nie dość że zdrowsze,z dużą zawartością mięsa to o wiele tańsze.Ja od ponad 2 lat nie kupuję wędlin w sklepach-robię je sam,wędzonki,wędliny parzone i konserwowe.Wczoraj robiłem parówki z szynki-kosz końcowy to ok 17 zł/kg.Zawartość mięsa 95%-reszta to woda(bo musi być)trochę tłuszczu i przyprawy.Efekt końcowy bezcenny!

    Odpowiedz
  • XXX 2014-07-03 13:08:37

    Brawo!

    Odpowiedz
  • RSD 2014-07-04 08:50:41

    \"Polacy jedzą coraz mniej wędlin\" nie do końca Polacy sami robią coraz więcej wędlin - skala działkowych wędzarni jest naprawdę duża.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!