Polacy jedzą coraz więcej gęsiny
- Kiedy rozpoczynaliśmy organizację Święta Gęsi 15 lat temu, spożycie gęsiny w Polsce na osobę wynosiło zaledwie 17 g rocznie. Teraz wynosi ponad 200 g. Na pewno jest to sukces i wymierny skutek promocji gęsiny, jednego z zadań, na które w codziennym działaniu kładziemy nacisk – mówi Krystyna Ziejewska, prezes Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi.

W ocenie prezes Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi hodowla gęsi w Polsce dynamicznie się rozwija, a do gęsiny coraz bardziej przekonują się konsumenci. Mięso, szczególnie z gęsi owsianej, to polski hit eksportowy.
- Zachwycają się nim nasi zachodni sąsiedzi. Ze względu na rodzimą produkcję ważne jest jednak to, aby to Polacy częściej sięgali po gęsinę. Działania promocyjne, jak choćby organizacja Święta Gęsi, podejmowane przez hodowców gęsi zrzeszonych w Iławskim Stowarzyszeniu Producentów Gęsi, ukierunkowane były na obaleniu mitów, które funkcjonowały. Gęsina była postrzegana jako mięso tłuste, twarde - mówi Ziejewska.
Często gospodynie kojarzyły mięso z gęsi jako twarde, trudne w obróbce, nadające się jako danie główne.
- Nasze Święto obala i ten mit. Gęsina jest doskonała do przygotowania przystawek, np. sałatki z wędzonym półgęskiem. Wystarczy raz spróbować przygotować pieczoną gęś, aby przekonać się, że nie jest to skomplikowane. Trzeba poświęcić na to 3 godziny, ale efekt kulinarny zachwyci kubki smakowe domowników czy gości – radzi Krystyna Ziejewska.
Sami dietetycy często podkreślają zdrowotne zalety gęsiny. Jej mięso zawiera dużo białka, składników mineralnych oraz witaminy A, z grupy B i E oraz wbrew pozorom niską zawartość tłuszczu i cholesterolu. Znajdują się w nim także kwasy CLA (sprzężone kwasy linolowe), które mają zdolność do redukowania tkanki tłuszczowej, zwiększania masy mięśniowej i poprawy przemiany materii.
Wielu smakołyków z gęsiny będzie można spróbować podczas XV Święta Gęsi, które odbędzie się 15 lipca 2018 r. tradycyjnie już w Biskupcu Pomorskim. Oprócz pokazów kulinarnych, organizatorzy zapraszają wszystkich na doznania artystyczne, animacje dla dzieci, występy grupy tanecznej, muzyków oraz stand-upera.
Organizatorem Święta Gęsi jest Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi. Projekt sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
