Polacy jedzą coraz więcej taniego mięsa
- Autor: gazeta.pl
- Data: 25-11-2012, 10:45

Rocznie zjadamy około 25 kg drobiu i 42 kg wieprzowiny, a proporcje te systematycznie zmierzają ku wyrównaniu. Na koniec tego roku statystyczny Polak zje już 26 kg mięsa drobiowego. Dla porównania - w 2000 roku spożycie wynosiło odpowiednio 14 kg drobiu i 39 wieprzowiny (dane GUS). - Przez 11 lat wzrost spożycia mięsa drobiowego wyniósł 74 proc. W tym czasie mięso wieprzowe utrzymywało się na tym samym poziomie, a spożycie wołowiny systematycznie spadało - zauważa na łamach serwisu Gazeta.pl Barbara Ulatowska z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP). Z danych GUS wynika, że od 2000 do 2011 roku spożycie wołowiny na głowę spadło z 7 do zaledwie 2 kg rocznie.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Dlaczego Polacy jedzą tyle drobiu? Przede wszystkim ze względu na cenę. Mięso drobiowe jest najtańsze, a jego ceny nie rosną tak szybko jak innych rodzajów. Tymczasem tylko przez ostatni rok ceny wieprzowiny w sklepach skoczyły o ponad 11 proc., a drobiu - tylko niespełna o 5 proc. - Pomimo kampanii medialnych zniechęcających, a nawet obrzydzających tańsze przetwory z drobiu, w tym z udziałem mięsa mechanicznie odkostnionego tzw. MOM, popyt na te przetwory nie spada. Wprost przeciwnie, stale rośnie - podkreśla Ulatowska.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Milioner chce podniesienia cen mięsa. "Politycy tego się boją"
-
Inflacja im niestraszna. Ten kraj zaspokaja dziś światowy popyt na drób
-
mięso na wtorek
Prezes Cedrobu: W branży spożywczej nie ma kryzysu
-
Ile Polacy wydadzą na grillowanie w 2022 roku i co najchętniej kupują?
-
Antybiotyki w mięsie to mit? Branża tłumaczy skąd się wziął
-
Mięsna Paczka: Chcemy dotrzeć do 100 tysięcy polskich rodzin (wywiad)
-
Mięso z przyszłości pod znakiem zapytania. "Nadzieje zderzają się z rzeczywistością"
-
UE będzie dyskryminować czerwone mięso? Branża apeluje do ministra
-
Turcja nie chce się już kojarzyć z drobiem
-
Szczepienie drobiu przeciwko Salmonelli powoduje antybiotykooporność
- Firmy spożywcze i handlowe w I półroczu: przejęcia, inflacja, wojna
- Co będzie gdy mleczarniom zabraknie energii?
komentarze (0)