Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Połowy ryb na Bałtyku wyższe o blisko 14 proc.

Jak wynika ze wstępnych danych w ubiegłym roku połowy ryb na Bałtyku wyniosły 1134,5 tys. ton i były wyższe od ubiegłorocznych o 13,7 proc. - podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Połowy ryb na Bałtyku wyższe o blisko 14 proc.
Fot. Shutterstock

Autor: RW,portalspozywczy.pl
Data: 29-02-2016, 11:43

IERiGŻ wskazuje, że wzrosły połowy wszystkich najważniejszych gatunków ryb, za wyjątkiem stroni, w przypadku których odnotowano spadek wyładunku o 25,3 proc. do 9,4 tys. ton. 

Znacząco zwiększyły się połowy śledzi - aż o 41,1 proc. do 39,7 tys. ton. Co ciekawe w przypadku tych ryb kwota połowowa została wykorzystana jedynie w 91,1 proc.

Analitycy IERiGŻ podają, że bardzo dobre wyniki zanotowano w rybołówstwie dorszowym, gdzie odnotowano wzrost o 14,4 proc.  do 13,6 tys. ton. Niewiele było jednak ryb dużych i dobrej jakości.

Wykorzystanie kwot połowowych dorszy wyniosło 88 proc., co oznacza wzrost w stosunku do ubiegłego roku aż o 30 proc. 

W przypadku szprotów o 2,3 proc. przekroczono dostępny polskim rybakom limit połowowy. Ich wyładunek zwiększył się w porównaniu do ubiegłego roku o 9,6 proc. do 64,2 tys. ton, czego 30 proc. zostało wyładowanych w portach zagranicznych, przede wszystkim w Danii.

Jeżeli chodzi o połowy ryb liczonych w sztukach, troci oraz łososi, wyniosły one odpowiednio 31,8 i 3,7 tys. sztuk, co oznacza wzrost 2,8 proc. w przypadku troci oraz aż 20,5 proc. w przypadku łososi.

Jak podaje IERiGŻ, pomimo wzrostu połowów łososi i mniejszych ryb, ich wykorzystanie nadal było niskie i wyniosło 62,1 proc.. Przed rokiem było to 47,9 proc. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

IERiGŻ RSS ALERT    /    połowy ryb w Morzu Bałtyckim RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.94.109
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!