Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Polscy naukowcy opracowali baton energetyczny z dodatkiem karpia

Strona 2 z 2


Autor: informacja prasowa
Data: 19-11-2019, 09:09

– W skład otrzymanej przekąski wchodzą m.in. daktyle, orzechy, nasiona, mięso karpia oraz hydrolizat białkowy, również pochodzący z karpia. Ten snack food cechuje się wysoką akceptowalnością przez konsumentów, wysoką wartością odżywczą oraz długim terminem przydatności – zaznacza kierująca projektem.

Przekąska charakteryzuje się wysoką zawartością węglowodanów, będących podstawowym źródłem energii dla pracujących mięśni i pozwalających utrzymać stały poziom glukozy we krwi przed rozpoczęciem aktywności fizycznej, a także oszczędzić rezerwy glikogenu znajdujące się w wątrobie i mięśniach. Dodatkowo proteiny z mięsa karpia korzystnie wpływają na szybszą syntezę nowych białek, w szczególności w przypadku treningów trwających do 45 minut. Należy zaznaczyć, że na rynku brakuje produktów spożywczych, wykazujących tak szerokie spektrum działania, a rosnąca świadomość osób aktywnych fizycznie wpływa na większe zapotrzebowanie na tego typu środki spożywcze.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

W trakcie realizacji projektu opracowano technologię wytwarzania hydrolizatów białkowych z żelatyny karpiowej, cechującej się wysokimi właściwościami przeciwutleniającymi. Ponadto otrzymany hydrolizat ma właściwości antyhipertensyjne in vitro (może mieć zdolność do obniżania ciśnienia krwi). Uzyskany preparat może być stosowany nie tylko do zaprojektowanej przekąski, ale też jako dodatek do żywności funkcjonalnej, w celu otrzymania produktów obniżających stres oksydacyjny w organizmie człowieka.

W trakcie trwania projektu zrealizowano 8 zadań badawczych. Aktualnie prowadzone są badania kliniczne na Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie z udziałem ludzi wyczynowo uprawiających sport, których koordynatorem jest dr Małgorzata Morawska. Do wzięcia udziału w badaniu zapraszani są mężczyźni w wieku 18-40 lat, podejmujący aktywność fizyczną. Sportowcy poddawani są testom wysiłkowym (test stopniowany i test ekscentryczny) w celu nasilenia stresu oksydacyjnego w organizmie.

– Pierwsze wyniki wskazują na obiecujące działanie przekąski w organizmie ludzkim, szczególnie ocena wpływu na status oksydacyjny krwi sportowców – mówi dr inż. Tkaczewska. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, produkt zostanie skomercjalizowany i wejdzie na rynek. Być może polscy sportowcy skorzystają z przekąski już na zbliżających się igrzyskach olimpijskich.

Projekt realizowany jest ze środków Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Lider VII.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

karpie RSS ALERT    /    karp RSS ALERT    /    ryby 2019 RSS ALERT    /    ryby RSS ALERT    /    przekąski RSS ALERT    /    Joanna Tkaczewska RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Stanisław Jarzyna 2019-11-26 09:39:04
    To tylko kwestia dobrego zmielenia

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.230.76.48
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!