– W skład otrzymanej przekąski wchodzą m.in. daktyle, orzechy, nasiona, mięso karpia oraz hydrolizat białkowy, również pochodzący z karpia. Ten snack food cechuje się wysoką akceptowalnością przez konsumentów, wysoką wartością odżywczą oraz długim terminem przydatności – zaznacza kierująca projektem.
Przekąska charakteryzuje się wysoką zawartością węglowodanów, będących podstawowym źródłem energii dla pracujących mięśni i pozwalających utrzymać stały poziom glukozy we krwi przed rozpoczęciem aktywności fizycznej, a także oszczędzić rezerwy glikogenu znajdujące się w wątrobie i mięśniach. Dodatkowo proteiny z mięsa karpia korzystnie wpływają na szybszą syntezę nowych białek, w szczególności w przypadku treningów trwających do 45 minut. Należy zaznaczyć, że na rynku brakuje produktów spożywczych, wykazujących tak szerokie spektrum działania, a rosnąca świadomość osób aktywnych fizycznie wpływa na większe zapotrzebowanie na tego typu środki spożywcze.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
W trakcie realizacji projektu opracowano technologię wytwarzania hydrolizatów białkowych z żelatyny karpiowej, cechującej się wysokimi właściwościami przeciwutleniającymi. Ponadto otrzymany hydrolizat ma właściwości antyhipertensyjne in vitro (może mieć zdolność do obniżania ciśnienia krwi). Uzyskany preparat może być stosowany nie tylko do zaprojektowanej przekąski, ale też jako dodatek do żywności funkcjonalnej, w celu otrzymania produktów obniżających stres oksydacyjny w organizmie człowieka.
W trakcie trwania projektu zrealizowano 8 zadań badawczych. Aktualnie prowadzone są badania kliniczne na Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie z udziałem ludzi wyczynowo uprawiających sport, których koordynatorem jest dr Małgorzata Morawska. Do wzięcia udziału w badaniu zapraszani są mężczyźni w wieku 18-40 lat, podejmujący aktywność fizyczną. Sportowcy poddawani są testom wysiłkowym (test stopniowany i test ekscentryczny) w celu nasilenia stresu oksydacyjnego w organizmie.
– Pierwsze wyniki wskazują na obiecujące działanie przekąski w organizmie ludzkim, szczególnie ocena wpływu na status oksydacyjny krwi sportowców – mówi dr inż. Tkaczewska. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, produkt zostanie skomercjalizowany i wejdzie na rynek. Być może polscy sportowcy skorzystają z przekąski już na zbliżających się igrzyskach olimpijskich.
Projekt realizowany jest ze środków Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Lider VII.
