Rajmund Paczkowski, prezes Krajowej Rady Drobiarstwa – Izba Gospodarcza mówi, że w 2015 roku ubitych zostało w naszym kraju ponad 1 mld sztuk drobiu. To absolutny rekord. Przyrost produkcji jest równomierny w przypadku wszystkich gatunków, jednak nadal zdecydowana większość produkcji przypada w Polsce na kurczaki.
W 2014 r. liczba ta przekraczała nieco 900 mln sztuk. Produkcja mięsa, licząc w tonach, zwiększyła się rok do roku o 10 proc. , do ok. 2,3 mln ton.
Przy tak dużym wzroście produkcji branża drobiarska jest skazana na rozwój eksportu. Rynek krajowy jest bowiem w stanie wchłonąć nie więcej niż 1,3 mln ton.
Prezes KRD – IG dodaje, że niedawno polskie zakłady przeszły kontrolę służb chińskich. Szykuje się nam także kontrola ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Są także kolejne kraje arabskie zainteresowane importem drobiu z Polski.
Czytaj więcej w „Rzeczpospolitej”.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

komentarze (1)
Przez to chwalenie się sukcesami MRiRW nie umieściło drobiarzy w PROW-ie. I dobrze im tak \"tygrysom\" Europy.
Odpowiedz