Polska chce dopłat eksportowych do mięsa wieprzowego
- Autor: PAP
- Data: 15-12-2015, 07:43

Jeszcze we wrześniu za kilogram żywca płacono średnio 4,61 zł, a teraz o prawie złotówkę mniej, przy czym wielu rolników otrzymuje ok. 3 zł.
Minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel uważa, że wesprzeć sektor może KE. Ale Bruksela widzi jedyną możliwość pomocy producentom trzody w dopłatach do prywatnego przechowywania wieprzowiny, które mają ruszyć od 2016 r.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Unijny komisarz ds. rolnictwa Phil Hogan ocenia, że w efekcie ceny mięsa mogą wzrosnąć nawet o 20 proc., bo część zostanie zdjęta z rynku.
Według Jurgiela to za mało. To nie jest wystarczający instrument do poprawy sytuacji na rynku, konieczne jest uruchomienie innych działań, przede wszystkim subsydiów eksportowych - mówił minister Jurgiel komisarzowi Hoganowi przed spotkaniem unijnych ministrów rolnictwa w Brukseli.
Hogan obiecał, że nasz wniosek zostanie rozważony, ale dopiero, gdy KE oceni skutki dotowania przechowywania mięsa.

więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Ukraiński agroholding poprawia wyniki. "W czasie wojny musimy działać skuteczniej"
-
KE prognozuje wzrost PKB Polski w 2022 o 3,7 proc., inflację na poziomie 11,6 proc.
-
Ukraiński producent zwiększa pogłowie trzody, by wyżywić walczących z Rosją
-
Branża wieprzowa czeka na sezon grillowy i lepszą pogodę
-
KE odniosła się do rezygnacji z zakupu szczepionek przez Polskę
-
Nadal ubywa świń w Polsce. W 2,5 roku zniknęła połowa krajowej hodowli
-
mięso na wtorek
Bruksela powraca do tematu emisji przemysłowych. Rodzinne gospodarstwa zapłacą wysoką cenę?
-
KE: Jeszcze za wcześnie na pieniądze dla Polski za przyjęcie uchodźców
-
Von der Leyen zapowiada nowy pakiet sankcji wobec Rosji
-
Wypłacono już 115 mln zł jako pomoc dla hodowców loch i prosiąt
- Pomoc KE dla Ukrainy zagrozi polskiemu drobiarstwu?
- Wpływ wojny na rynek żywnościowy przejawia się na kilku płaszczyznach
komentarze (1)
Same dopłaty do przechowywania to za mało
Odpowiedz