Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Polska książka kucharska z przepisami na ślimaka powalczy o "Oscara"

Książka „Ślimaka kulinarna podróż – o tym, co zapomniane, a przypomnienia warte” wydana przez Studio Editorial znalazła się na liście nominowanych do Gourmand World Cookbook Awards w kategorii książki kucharskie. Ceremonia wręczenia nagród Gourmand odbędzie się w 28 maja w Yantai w Chinach.

Polska książka kucharska z przepisami na ślimaka powalczy o
fot. mat. pras.

Autor: portalspozywczy/PR
Data: 24-03-2017, 19:13

Publikacja zawiera 120 oryginalnych receptur stworzonych przez 64 mistrzów kulinarnych – znane gwiazdy kuchni, szefów kuchni najlepszych polskich hoteli i restauracji, uczestników Top Chef, MasterChef i Hell’s Kitchen. Książka uzupełniona jest wieloma zdjęciami i liczy ponad 250 stron.

Inicjatorem powstania książki i współautorem jest Grzegorz Skalmowski, twórca firmy Snails Garden Skalmowscy największego w Polsce hodowcy ślimaków mięsnych. Ideą, jaka przyświecała twórcom książki, było przywrócenie ślimaka na polskie stoły.

- Z nieoficjalnych źródeł wiemy, że książka „Ślimaka kulinarna podróż – czyli o tym, co zapomniane, a przypomnienia warte” ma bardzo dużą szansę na zwycięstwo ze względu na oryginalny temat i wyjątkową oprawę graficzną - mówi Skalmowski.

Premiera książki „Ślimaka kulinarna podróż – o tym, co zapomniane, a przypomnienia warte” z udziałem mistrzów kulinarnych odbyła się w podwarszawskiej Zielonce 10 lipca 2016 roku. Wydarzeniu towarzyszyły pierwsze Mistrzostwa Polski w Przyrządzaniu Ślimaka. Patronat merytoryczny nad wydarzeniem objęli: Ambasador Francji, Polskie Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.

– Dania ze ślimakiem w roli głównej to już wyższa szkoła jazdy kulinarnej. Elita polskiej gastronomii stworzyła potrawy będące ucztą dla podniebienia i inspiracją do odkrywania ślimaka – zapomnianego przysmaku polskiej kuchni. W ten sposób powstała książka pionierska i wyjątkowa – powiedział Daniel Twardo, jeden z szefów kuchni i współautor książki.

Nagroda Gourmand World Cookbook Awards jest przyznawana od 1995 roku przez Edouarda Cointreau. Każdego roku honorowane nią są najlepsze książki związane z branżą gastronomiczną i winiarską, zarówno drukowane, jak i cyfrowe. Tytuł Best in the world to najważniejszy w świecie laur dla książek z tych branż. W tegorocznym konkursie uczestniczą książki z 205 krajów. Prestiż nagrody porównywalny jest do Oscara, a jej inspiracją są igrzyska olimpijskie. Pełna lista nominowanych książek dostępna jest na stronie organizatora.

Każdego roku Gourmand wręcza nagrody w ważnym dla gastronomii miejscu. Ceremonia jest zawsze okazją do spotkania się z ważnymi osobami ze świata gastronomii i książek barażowych. W wydarzeniu uczestniczą setki wydawców, autorów, szefów kuchni i dziennikarzy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

książki kucharskie RSS ALERT    /    ślimaki RSS ALERT    /    P.P.H.U EKO SNAILS GARDEN RSS ALERT    /    Snails Garden RSS ALERT    /    Grzegorz Skalmowski RSS ALERT    /    Daniel Twardo RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.229.119.29
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!