Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Mięso

Polska może stać się centrum produkcji sushi dla całej Europy

  • Autor: AW, portalspozywczy.pl
  • Data: 21-12-2016, 09:14
  • Aktualizacja: 21-12-2016, 09:30
Od boomu na sushi bary przez rozwój sushi street food z handrollami po produkcję przemysłową dla supermarketów – tak zdaniem Dariusza Richter, dyrektora ds. rozwoju Kuchni Świata, rozwija się rynek sushi w Polsce. Co nas jeszcze czeka w tym temacie?
Polska może stać się centrum produkcji sushi dla całej Europy
Dariusz Richter, dyrektor ds. rozwoju Kuchnie Świata

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

– Mniej więcej od 15 lat kuchnia japońska jest najsilniej rozwijającym się trendem. W tej chwili wchodzimy w fazę trzeciej rewolucji. Sprzedaż tej żywności bardzo wzrośnie, ponieważ zainteresował się nią sektor przemysłowy – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Dariusz Richter, dyrektor ds. rozwoju Kuchni Świata.

Sushi pojawiło się w Polsce w latach 90., ale na rozkwit tego rynku trzeba było poczekać ok. 10 lat. Pierwszą rewolucją był boom zapoczątkowany w latach 2002-2004: – W tym czasie otwierało się kilkanaście takich restauracji miesięcznie, a ceny za kucharza osiągały niebotyczne sumy. Następowało dostosowanie potrawy do polskiego odbiorcy z najważniejszym wynalazkiem – opracowaniem polskiej zaprawy do ryżu . Wkrótce doszło do 400 sushi barów w ciągu  10 lat. W porównaniu z Francją, gdzie było ich 600, byliśmy na poziomie europejskim. Wydawało się, że temat się ustabilizował: jeżeli coś się otwierało, to coś innego się zamykało. Teraz pojawiło się nowe pokolenie, które czerpie informacje z internetu i skrócił się niesłychanie czas wdrażania pomysłów, także dotyczących sushi – tłumaczy Richter.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (6)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • techn. przetw. rybn. 2016-12-21 11:50:32

    nie sadze !!! Wypowiadajacy sie nie zba chyba realiow rynku i tych ktorzy zajmuja w nim pruodujace miejsce. A tak ponza tym kto niby w PL mialby to robic ? Achas a moze tak WILBO - bo to tej pory prezesowa nie ma pojecia co, gdzie i jak :)

    Odpowiedz
  • Irma 2016-12-22 09:50:58

    Żeby Polska stała się centrum produkcji sushi dla całej Europy to wątpię - jest wiele innych krajów, w których szerzą się dokładnie takie same trendy. W dobie internetu jest wszystko i wszędzie, więc raczej nie jesteśmy jakimś szczególnym wyjątkiem. Ale że jest u nas sporo restauracji sushi serwujących wszystkie jego odmiany i pochodne - z tym się mogę już zgodzić. Wystarczy popatrzeć na samą Warszawę, gdzie takie miejsce otwierają się jedne po drugim, a wydawać by się mogło, że jest tego tyle, że rynek został nasycony. Nic z tego, nieustannie powstają nowe miejsca i potrawa sama w sobie ewoluuje. Obecnie zwykłe, \"tradycyjne\" sushi zostaje odbierane jako nudziarskie i im więcej rozmaitości zaserwuje dana restauracja tym lepiej dla niej. Sama zresztą jestem zwolenniczką sushi i odkryłam jakiś czas temu świetną susharnię na warszawskich Bielanach - Sushisberry. Tam drzwi się chyba nie zamykają. W ciągu mojego godzinnego pobytu przewinęło się sporo ludzi i można było wywnioskować, że dość duża część z nich to stała klientela. W sumie nic dziwnego, bo rolki robią tam chyba najlepsze w całej stolicy, popyt na nie jest ogromny - pewnie przez wybór, który mają. Więc jak widać sushi schodzi niczym ciepłe bułeczki, a ten trend nasila się coraz bardziej.

    Odpowiedz
  • Ja 2016-12-22 14:20:25

    niezłą reklamę se pierdyknęłaś :) Brawo

    Odpowiedz
  • techn. przetw. rybn. 2016-12-23 13:12:11

    gobrze, ze jeszcze ktos podziela poglad. Tred i restauracje nie stanowia jeszcze o tym, ze dany kraj staniesie centrum produkcji dlka calej EU. Warunkuja o tym inne zasadnosci. W przeciwienstwie do PL nie widze tu az tylu barow, restauracji w ktorych serwuje sie \"ryz po japonsku\" No ale coz, co kraj to obyczaj a jak doswiadczenie pokazuje powczy ped do czego relatywnie szybko zanika .... :)

    Odpowiedz
  • Witek 2017-06-19 11:32:54

    Nie ma co się dziwić, jak sprzedajemy takie dobre sushi. Ja osoboiście jestem wielkim fanem dań podawanych w Sakanie na Moliera w wawie. Genialne sushi robione przez widac, ze wykwalifikowanych sushimasterów!

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!