Polska wieprzowina zawiera mniej tłuszczu i cholesterolu niż amerykańska
- Autor: portalspozywczy/PR
- Data: 07-04-2017, 16:08

W potocznym mniemaniu mięso wieprzowe jest bogate w cholesterol, jednak wyniki badań laboratoryjnych pokazują, że w porównaniu z amerykańskimi normami ASDA, produkowane na terenie Polski żeberka zawierają 57%, boczek 41%, a łopatka, schab i szynka o około 1/3 mniej cholesterolu.
Jak wynika z raportu, w wieprzowinie jest też mniej cholesterolu niż w mięsie drobiowym (54 g/kg w porównaniu do 0,58-0,74 g/kg).
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
- Cieszę się że najnowsze badania odczarowują kwestię wartości odżywczej wieprzowiny, w tym
również boczku – komentuje Tomasz Przymencki dyrektor produkcji, ZMW Kaminiarz. – Boczek traktowany jako swoista przyprawa mięsna ma wiele zalet, które jego fani doskonale znają. Ma świetne właściwości smażeniowe, dodaje daniom wyjątkowego aromatu, a ze względu na swoją kaloryczność, zapewnia energię na cały dzień. Cieszymy się, że ten raport ujrzał światło dzienne – dodaje.
Badania pokazały także, że mięso wieprzowe ma również bardzo korzystny bilans kwasów omega-6 i omega-3 – poniżej 10:1. W przypadku mięsa drobiowego to 20:1.
- O tym, że wątroba oraz szpinak są bogate w żelazo wie większość z nas. Jednak tylko nieliczni zdają sobie sprawę, że z mięsa wchłania się od 20 do 50 procent żelaza, a z produktów pochodzenia roślinnego tylko 1-8%. Dodać należy także to, że w szpinaku żelaza jest zaledwie 3,57 mg/100 g, a na przykład w karkówce 6,25 mg/100 g - czytamy w opracowaniu.
Raport „Aktualna wartość dietetyczna wieprzowiny. Jej znaczenie w diecie i wpływ na zdrowie konsumentów” został przygotowany pod kierunkiem dra inż. Tadeusza Blicharskiego, reprezentującego Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk oraz Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Nowy pomysł na odbudowę polskiego sektora wieprzowego. Rusza Akademia Produkcji Prosiąt
-
Jakie mogą być skutki rezygnacji z hodowli zwierząt?
-
Produkcja mięsa na świecie wciąż rośnie. Serce wzrostu bije w Azji
-
Dlaczego polscy rolnicy rezygnują z hodowli świń? Są 3 główne powody
-
Blisko 80 proc. Polaków szuka w sklepach tańszych produktów lub zamienników
-
Do 15 lipca hodowcy świń mogą składać wnioski o wsparcie
-
Mięso w sklepach drożeje na potęgę. Spadnie krajowe spożycie?
-
5 kluczowych zdarzeń dla branży mięsnej w I półroczu 2022
-
Pierwsze półrocze 2022 w branży mięsnej (podsumowanie)
-
Gobarto broni ceny akcji podanej w wezwaniu. "Jest w przedziale wartości godziwej"
komentarze (1)
To compare with US meat is too easy to show results and we do not eat US pork here anyway....every other country will show these or even better results. Compare with the EU leaders please (DK, DE, Spain (and do not use Iberico please:-)), Holland & France. Can you show the same?
Odpowiedz