Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Polska wołowina pozostaje konkurencyjna cenowo

Cena skupu bydła wołowego w pierwszych siedmiu miesiącach 2014 r. była niższa o 4,4 proc. niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wynosiła ona średnio 6,04 zł za kilogram - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Polska wołowina pozostaje konkurencyjna cenowo
Polskie ceny wołowiny pozostają o ok. 20 proc. niższe od średnich cen w UE

Autor: portalspozywczy.pl/IERiGŻ
Data: 15-09-2014, 12:18

Jak tłumaczy Dorota Pasińska, ekspertka IERiGŻ, o spadku cen skupu żywca wołowego w lipcu 2014 r. do 5,89 zł za kilogram zadecydowała większa podaż. Według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej w trzecim tygodniu sierpnia ceny zakupu bydła oraz krów ustabilizowały się, zaś ceny zakupu byków wzrosły o ok. 2 proc. Ceny te, podobnie jak w poprzednich okresach, były zróżnicowane regionalnie. W tym czasie ceny targowiskowe cieląt spadły o ok. 4 proc. do 10,78 euro za kilogram.

Pasińska zauważa, że polska wołowina nadal jest konkurencyjna cenowo. W trzecim tygodniu sierpnia średnia cena rynkowa tuszy młodego bydła męskiego w Polsce wzrosła do 300,69 euro za 100 kg, zaś w Unii Europejskiej do 369,97 euro za 100 kg. Ceny polskie były niższe o prawie 19 proc. niż średnio we wszystkich krajach UE łącznie.

Rosnąca dynamika skupu żywca wołowego utrzymywała się do maja 2014 r., a w czerwcu uległa wyhamowaniu. W lipcu 2014 r. skup żywca wołowego (bez cieląt) był większy niż przed miesiącem o 7,8 proc. (27,9 tys. ton w.ż.). W analizowanym okresie wytworzono 16,5 tys. ton mięsa wołowego w wadze poubojowej ciepłej w zakładach przemysłu zatrudniających 50 i więcej pracowników, tj. o ok. 1 proc. mniej niż przed miesiącem i ok. 2 proc. mniej, niż w analogicznym miesiącu roku poprzedniego. Skup żywca wołowego (bez cieląt) w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy 2014 r. utrzymał się na podobnym poziomie jak przed rokiem i wynosił 185,4 tys. ton, w tym okresie wytworzono 111 tys. ton mięsa wołowego w wadze poubojowej ciepłej w zakładach zatrudniających 50 i więcej pracowników, tj. o ok. 1 proc. więcej, niż przed rokiem.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Dorota Pasińska RSS ALERT    /    IERiGŻ RSS ALERT    /    wołowina RSS ALERT    /    ceny wołowiny RSS ALERT    /    żywiec wołowy RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • WRONA 2014-09-16 10:51:26
    POLSKI ROLNIK SPRZEDAJE ZA DARMO
  • Marcin 2014-09-17 10:15:58
    jak widac na www.herefordwarmia.pl jakosc i cena rosnie a nie maleje

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.206.187.81
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!