Polska wśród największych dostawców wołowiny do Hiszpanii
W pierwszych 11 miesiącach 2009 roku Hiszpanie sprowadzili łącznie 107,4 tys. ton mięsa wołowego (świeże, chłodzone i mrożone), tj. o 22 proc. więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem - podaje FAMMU/FAPA.

Najwięcej tego gatunku mięsa trafiało na rynek hiszpański z Holandii, Polski, Niemiec oraz Irlandii. Warto odnotować, że w przypadku żywca wołowego dynamika wzrostu importu była nawet większa w porównaniu z dynamiką wzrostu importu mięsa. Najwięcej cieląt sprowadzano do Hiszpanii z Francji, Polski, Włoch oraz Niemiec.
W omawianym okresie na rynek hiszpański dostarczono 268,5 tys. sztuk cieląt w wadze do 80 kg, tj. o 46 proc. więcej niż przed rokiem. W 2008 roku dostawy mięsa i żywca wołowego do Hiszpanii obniżyły się ze względu na epidemię tzw. choroby niebieskiego języka, która ogarnęła kraje północnej Europy.
