Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Polski sektor wołowiny: w jakiej jest kondycji?

W Warszawie odbyło się w czwartek Forum Sektora Wołowiny. Jaka jest jego kondycja? O tym na antenie radiowej Jedynki, mówił Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.
  • Autor: polskieradio.pl
  • Data: 27-11-2015, 15:26
Polski sektor wołowiny: w jakiej jest kondycji?

- Producentom jest trudno. Ceny wołowiny, jakie uzyskujemy w kraju, są cięgle 20 – 25 proc. niższe od średniej ceny w Unii Europejskiej. Musimy więc konkurować na niskim poziomie cenowym. Zabiegamy o to, żeby tę różnicę zredukować, żebyśmy sprzedawali przynajmniej za tę średnią cenę europejską – podkreśla Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

Jak dodaje gość radiowej Jedynki, przetwórcy podążają za rynkiem.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

- Mają swoją marżę i tam naprawdę cena, którą mają po stronie zamówienia, przekłada się na cenę, którą mogą zapłacić rolnikowi – mówi ekspert.

Podział mięsa na grupy jakościowe

Jak podkreśla Jerzy Wierzbicki, musimy się nauczyć, aby grupy dobrej jakości wołowiny sprzedawać oddzielnie od gorszej jakości tusz.

- Jeżeli mieszamy mięso doskonałej jakości i słabszej jakości w ramach jednej partii, to niestety średnia cena musi być niższa, niż moglibyśmy uzyskać, umiejąc podzielić mięso na grupy jakościowe – wyjaśnia gość „Porannych rozmaitości”.

Nie za duża konsumpcja

Obecnie statystyczny Polak zjada 1,7 kg wołowiny rocznie.

- Problemem często jest relacja jakości do ceny. Jeżeli kupimy nie najlepszy produkt, na którym się zawiedliśmy, często odsuwamy się od wołowiny – zaznacza Jerzy Wierzbicki. – Jednak konsumpcja powoli rośnie – dodaje.

Poprawie konsumpcji również może służyć wspomniany podział na wołowinę gorszej jakości, która będzie jednak tańsza, i mięso droższe, ale doskonałej jakości.

Eksportujemy ok. 90 proc. produkcji

Nie jest źle natomiast, jeżeli chodzi o eksport polskiej wołowiny.

- Ponieważ nie konsumujemy, to musimy eksportować. Możemy być dumni, że to nam się udaje, że mamy otwarty rynek na 500 mln obywateli Unii Europejskiej. Mamy też sukcesy w eksporcie na rynki trzecie (czyli poza kraje UE – przyp. red.). Ale nie mamy dziś wyjścia, musimy eksportować – podkreśla Jerzy Wierzbicki.

A eksportujemy, jak podaje gość radiowej Jedynki, ok. 90 proc. wyprodukowanego w Polsce mięsa wołowego.

- Kluczowe rynki zbytu to Niemcy, Holandia, Włochy, Hiszpania. Bardzo silnym graczem była Turcja przez trzy lata. Natomiast teraz mozolnie wchodzimy na rynki krajów trzecich, które powoli się otwierają. Prowadzone są negocjacje z krajami arabskimi. Obiecującym rynkiem jest też Azja – wymienia Jerzy Wierzbicki.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!