Zajadają się nimi Francuzi, a dostarczają je Polacy. Zbiory mierzy się w setkach ton. W kwietniu rozpoczyna się w Polsce sezon na winniczki - pisze "PB".

Z danych GUS wynika, że w 2004 r. za granicę trafiło 500 ton ślimaków o wartości 10 mln zł, a w 2012 r. - 175 ton za 3,8 mln zł. Nie są to jednak pełne dane. Ile wart jest krajowy rynek ślimaków, nie wiadomo.

Zdaniem Grzegorz Skalmowskiego, właściciela Snails Garden, firmy specjalizującej się w hodowli ślimaków, polskie rolnictwo ma predyspozycje, by zajmować się ślimakami. Z jego wyliczeń wynika, że średnio wyprodukowanie kilograma ślimaków to koszt rzędu 3-4 zł. W hurcie można uzyskać cenę 6-12 zł za kilogram - czytamy w "PB".

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl