• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Poprawia się sytuacja w przetwórstwie mięsa

Według GUS, sytuacja w sektorze przetwórstwa mięsa poprawia się. W 2014 r. zarówno w przypadku sektora przetwarzania mięsa czerwonego, jak i drobiowego w porównaniu do poprzednich dwóch lat polepszyła się płynność finansowa. Obniżył się nieco wskaźnik długu. W 2014 r. wzrosła również stopa rentowności kapitału własnego i marża operacyjna we wszystkich sektorach zajmujących się przetwórstwem mięsa – wskazuje Monika Drążek, analityk Banku Gospodarki Żywnościowej.
  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 22-06-2015, 14:49
Poprawia się sytuacja w przetwórstwie mięsa
Zakłady mięsne potrafią coraz lepiej dopasować produkt do obecnych potrzeb konsumentów (fot. PTWP)

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Wciąż jednak wartości te kształtują sine na niższym poziomie niż przeciętnie w całym przemyśle spożywczym. - Warto dodać, że w 2014 r. branża mięsna zwiększyła również swoją aktywność inwestycyjną. Widoczne to było szczególnie w przetwórstwie mięsa drobiowego, gdzie nakłady na inwestycje wzrosły w skali roku o 76 mln zł do 312 mln zł – podkreśla Monika Drążek.

Na poprawę wyników branży miało wpływ kilka czynników. - Wśród nich należy wymienić obniżenie kosztów surowcowych, lepsze dopasowanie produktów do potrzeb konsumentów oraz rosnącą sprzedaż na rynku krajowym i zagranicznym, szczególnie w przypadku mięsa drobiowego – tłumaczy analityk Banku Gospodarki Żywnościowej. - Dane IERiGŻ pokazują, że w Polsce konsumpcja mięsa wieprzowego wzrosła o 8,5 proc. (3 kg) do 38,5 kg/osobę oraz o 1,5 proc. (0,4 kg) do 26,9 kg/osobę w przypadku mięsa drobiowego – dodaje.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Powiązane tematy:

Masz pytania? Napisz!
premium@portalspozywczy.pl
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • RSD 2015-06-24 08:58:24

    Poprawiła się sztucznie - w wyniku drastycznego spadku surowca (z powodu zamknięcia eksportu). Na przesycony już rynek przetwórstwa mięsa wkroczył kolejny duży gracz. Mamy ogromną nadwyżkę mocy produkcyjnych.

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!