Prawnik o wprowadzaniu na rynek polski żywności z owadów
- Autor: portalspozywczy.pl
- Data: 08-04-2017, 11:23

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Żywność z owadów to niemal nieobecny segment na polskim rynku żywności. Skomplikowana sytuacja prawna na styku przepisów wspólnotowych i prawa krajowego sprawia, że producenci, którzy próbowali wprowadzić na nasz rynek tego rodzaju produkty, musieli się wycofać ze swoich projektów po interwencjach stacji sanitarno-epidemiologicznych. Jednocześnie w wielu krajach UE owady oraz wytworzona z nich żywność są sprzedawane na szeroką skalę w sieciach handlowych.
O opinię w sprawie wprowadzania na rynek żywności z owadów poprosiliśmy Bartosza Fogla, specjalizującego się w prawie żywnościowym radcę prawnego i partnera w Kancelarii Prawnej GFP Legal.
komentarze (2)
Światowa Organizacja Zdrowia od lat apeluje o ograniczenie spożycia mięsa,zanim będziemy jeść świerszcze, trzeba zwiększyć konsumpcję warzyw
OdpowiedzJa na glizdach zrobiłem interes życia.W latach sześćdziesiątych jeden szpaner co miał fajną Anie powiedział że za piątkę zje glizdę, to ja się z nim założyłem że za dychę zje dwie.Zakład przegrałem,a z Anią mamy czwórkę dzieci i czwórkę wnuków
Odpowiedz