Prezes Drosedu: Drób zawsze wygra ceną
- Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
- Data: 30-01-2015, 12:25

- Koszty produkcji drobiu są o jedną trzecią niższe niż koszty produkcji wieprzowiny. To zasługa postępu w obszarze linii genetycznych i sposobu żywienia. Niemniej, koszt przetworzenia drobiu jest już nieco wyższy niż przy innych rodzajach surowca - akcentuje Jacek Lewicki.
Zbliżanie się cen przetworów drobiowych i wieprzowych wynika głównie z faktu, że producenci wprowadzają do swoich ofert produkty coraz mocniej przetworzone. Dlatego koszt surowca powoli zaczyna tracić na znaczeniu. Jednocześnie rośnie wartość procesów związanych z obróbką, zakupem dodatków i dystrybucją.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Jeśli zaś mowa o produktach brandowych, to kluczowa w tym obszarze jest po prostu akceptacja ceny przez konsumenta, nie koszty produkcji. - We Francji „polędwica" drobiowa jest droższa niż wieprzowa. Takie jest tam postrzeganie marki i ogólnie mięsa drobiowego, które Francuzi uznają za najzdrowsze ze wszystkich mięs - wskazuje prezes Drosedu.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Rynek majonezu. Winiary liderem w aż 11 województwach
-
Efekt szminki w dyskontach. "Kaczki zamiast kurczaków"
-
Ukraina wraca na europejski rynek drobiu. Jak to możliwe?
-
Eksport żywności wywinduje ceny. Może zabraknąć zbóż i drobiu
-
Uwaga na kurczaki! Kampylobakterioza najczęstszą chorobą odzwierzęcą
-
mięso na wtorek
Przystąpienie do UE napędzi ukraińskie drobiarstwo? "Mogą powtórzyć scenariusz Polski"
-
Drożeją drób i jaja w hurcie. To efekt groźnego zjawiska
-
Rosół z ekologicznego kurczaka smakuje lepiej? "Sekret tkwi w hodowli"
-
Drobiarze chcą przeprosin za reportaż. "Manipulacja emocjami widzów"
-
mięso na wtorek
To będzie największe zagrożenie dla sektora drobiarskiego
- Mleczarnia z Ciechanowa kupiła zakład w Ozorkowie
- Pomoc KE dla Ukrainy zagrozi polskiemu drobiarstwu?
komentarze (1)
A co nas obchodzi Francja? Rozumiem, że dla Drosed jest to ważne, bowiem właścicielem D są Francuzi. Swój rynek francuski szanują, polski niekoniecznie...
Odpowiedz