Prezes KRD-IG: miniony czas nie został zmarnowany
Rajmund Paczkowski, prezes zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej, mówił podczas piątkowej konferencji z okazji 25-lecia KRD-IG, że branża drobiarska nie zmarnowała ostatnich lat. - Nie oznacza to jednak, że branży nie dotykają problemy, hamujące jej rozwój - przekonywał Paczkowski.

- Minione lata w branży drobiarskiej nie zostały zmarnowane. Świadczy o tym wielkość produkcji, poziom rosnącego eksportu oraz spożycie drobiu. Nie oznacza to jednak, że branży nie dotykają problemy, hamujące jej rozwój - mówił prezes KRD-IG.
Rajmund Paczkowski zwrócił uwagę m.in. na problem związany nieprawdziwymi informacjami i przekazami rozpowszechnianymi przez media oraz część ekspertów dotyczące rzekomej szkodliwości mięsa drobiowego. Jako podkreślił prowadzone przez KRD-IG działania promocyjne i informacyjne mają na celu walczenie z tego typu szkodliwym przekazem.
Prezes Krajowej Rady Drobiarstwa przypominał, że kluczowa jest promocja drobiu zarówno w kraju, jak i za granicą, co wiąże się z dynamicznym rozwojem polskiego sektora drobiarskiego.
- Sprawa promocji, zarówno na rynkach krajowych, jak i zagranicznych, nabiera szczególnej wagi, w sytuacji kiedy samowystarczalność polskiej produkcji drobiarskiej wynosi ponad 145 proc., a Unii Europejskiej 106 proc. Chcąc zapewnić równowagę między podażą, a konsumpcją krajową, przy produkcji rosnącej stale o około 10 proc., musimy wysłać za granicę kraju nadwyżki wynoszące co najmniej 40-45 proc. Powinno to gwarantować stabilizację cen żywca i wyrobu gotowego, zapewniając prawidłowe funkcjonowanie zakładów oraz stały rozwój - mówił Rajmund Paczkowski, prezes Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej, podczas konferencji "Polskie drobiarstwo - wczoraj, dziś i jutro".
W 2016 roku Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza obchodzi jubileusz 25-lecia działalności, który odbywa się pod patronatem serwisu portalspozywczy.pl oraz magazynku Rynek Spożywczy. W ramach obchodów jubileuszu zaplanowano serię spotkań odnoszących się swoją tematyką do pełnego cyklu produkcji drobiarskiej „od pola do stołu”. Podczas konferencji omawiane są najważniejsze osiągnięcia branży drobiarskiej oraz analizowane kluczowe aspekty łańcucha dostaw drobiu od momentu rozpoczęcia hodowli, aż po sprzedaż gotowych produktów. Eksperci i prelegenci dyskutują o kierunkach rozwoju i przyszłości sektora, zarówno w Polsce jak i na świecie.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.