Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Prezes KRD-IG: Salmonella jest realnym problemem polskiego drobiarstwa

- Salmonella pojawia się zarówno w produktach z zakładów starych, jak i nowych, jest obecna na fermach starych i nowoczesnych, u hodowców biedniejszych i bogatszych, w zakładach z problemami finansowymi i tych uchodzących w Polsce za najbogatsze. Skoro zatem wspólnym mianownikiem nie są pieniądze ani mury, to są nim ludzie - mówił Piotr Kulikowski, prezes Indykpolu i Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej podczas konferencji prasowej KRD-IG w Otwocku.

Prezes KRD-IG: Salmonella jest realnym problemem polskiego drobiarstwa
Piotr Kulikowski, prezes KRD-IG wskazuje, że całkowite wyeliminowanie salmonelli jest niemożliwe. fot. PTWP

Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
Data: 09-10-2020, 10:42

Piotr Kulikowski nie ma wątpliwości, że salmonella jest realnym problemem dla polskiego drobiarstwa. 

- Pojawia się zarówno w produktach z zakładów starych, jak i nowych, jest obecna na fermach starych i nowoczesnych, u hodowców biedniejszych i bogatszych, w zakładach z problemami finansowymi i tych uchodzących w Polsce za najbogatsze. Skoro zatem wspólnym mianownikiem nie są pieniądze ani mury, to są nim ludzie. To my jako branża naszym postępowaniem możemy spowodować, ponosząc dodatkowe koszty, że ryzyko będzie mniejsze lub większe - dodał.

Prezes KRD-IG zaznaczył, że celem branży nie może być całkowite wyeliminowanie salmonelli, bo jest to niemożliwe.

- Natomiast jest możliwe zredukowanie statystyczne i to jest w naszych rękach. Dzisiaj większość ubojni w Polsce ubija 5-6-8 stad dziennie, tj. ponad 400 ton żywca. Jeżeli nie mamy uczciwej informacji dzień wcześniej, przy losowo ustawionym programie uboju możemy mieć pecha że stado z salmonellą będzie pierwsze. W efekcie na rynek wejdzie wypadkowa i 400 ton problemu. Natomiast jeżeli jest uczciwa informacja, mamy umowę kontraktacyjną to będzie ostatnie 30 ton ostatniej partii dnia. To dla nas gigantyczna różnica. Dlatego tak walczymy o to żeby mieć dobrą informację, bo przy naszej dobrej woli to możemy poprawić - mówi.

Kulikowski przyznał, że jest daleki od stwierdzenia, że całe zło z salmonellą to kwestia hodowców. 

- To również jest kwestia procedur firmy, czasem kwestia pracownika. Pamiętamy jak kiedyś wyglądali pracownicy a jak wyglądają dzisiaj. Są omaskowani, mają rękawiczki. Coraz rzadziej przyczyną zakażenia jest pracownik na linii trybowania, który jest nosicielem. Niestety, na ogół salmonella przyjeżdża z zewnątrz. Tak więc, nie lekceważąc higieny wewnątrz zakładu, nie przeskoczymy tego problemu jeżeli nie poprawimy bezpieczeństwa wwiezienia czegoś z zewnątrz. Do tej pory, pominąwszy kilka firm o zintegrowanej organizacji, mieliśmy mniejszy wpływ na fermy. Mogliśmy zażądać wymazów, ale nie mogliśmy pojechać na fermę i wymusić pewnych rzeczy. Dlatego potrzebujemy wsparcia ze strony hodowców - podsumował.

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

INDIndykpol SA

więcej informacji:

Piotr Kulikowski RSS ALERT    /    Indykpol RSS ALERT    /    Krajowa Rada Drobiarstwa RSS ALERT    /    KRD-IG RSS ALERT    /    salmonella RSS ALERT    /    drobiarstwo RSS ALERT    /    salmonella w mięsie drobiowym RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • Pk 2020-10-09 13:26:43
    W przed ostatnim zdaniu powinno być chyba „...ale NIE mogliśmy...”
  • zainteresowany 2020-10-12 09:02:25
    głos rozsądku

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.201.9.19
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!