Prezes KRD: W 2011 r. rentowność w branży drobiarskiej spadnie
Jeśli chodzi o wyniki finansowe firm drobiarskich to pierwsze półrocze 2011 roku zdecydowanie różni się na niekorzyść od analogicznego okresu ubiegłego roku - mowi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Rajmund Paczkowski, prezes Krajowej Rady Drobiarstwa.

- Jeśli chodzi o wyniki finansowe firm drobiarskich to pierwsze półrocze 2011 roku zdecydowanie różni się na niekorzyść od analogicznego okresu ubiegłego roku. Wynika to przede wszystkim z wyższej ceny pasz do tuczu drobiu i produkcji jaj, a tym samym wyższych kosztów produkcji żywca, których to kosztów nie można w bezpośredni sposób przełożyć na ceny dla handlu i konsumentów. W związku z tym przewidujemy zdecydowanie niższą rentowność firm drobiarskich w całym 2011 roku.
- Jak obecnie zwiększać udziały w rynku? Szykują się fuzje, bądź przejęcia?
- Dynamika przyrostu produkcji za sześć miesięcy w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego wynosi około 103 proc. Również eksport wykazuje dynamikę około 10 proc. Nasuwa się więc wniosek, że rynek krajowy jest zdecydowanie nasycony i dużych efektów nie należy się spodziewać. Natomiast rynki zagraniczne, analizując wskaźniki eksportu, są otwarte na nasze produkty, ze względu na ich wysoką jakość i umiarkowane ceny. Jeśli zaś chodzi o przejęcia i fuzje firm to w obecnej trudnej sytuacji finansowej banki zdecydowanie oszczędniej udzielają kredytów, które są niezbędne przy realizacji tego typu procesów. W branży jest mała ilość firm, które posiadałyby duże środki na sfinansowanie transakcji związanych z przejęciami lub fuzjami. Mimo to minimalna ilość fuzji wystąpiła w pierwszym półroczu.
- Producenci drobiu mocną odczuwają skutki złej pogody? "Sezon grillowy" chyba w tym roku nie wypali...
- Dotychczasowa zła pogoda zdecydowanie wpłynęła na ograniczenie sprzedaży artykułów do grillowania, widać to po realizacji sprzedaży w detalu, jak również w zakładach.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.