Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Prezes Pekpolu: Zakłady mięsne mają problemy z zakupem środków ochrony dla pracowników

- Staramy się jak możemy, ale ceny środków ochrony osobistej poszybowały w górę. Maseczki, które kupowaliśmy do niedawna po 16 groszy, kosztują obecnie 2-3 zł, a bywa, że i 7 zł za sztukę. Podobnie jest z kominiarkami, rękawiczkami. Najgorsze jest to, że nie jesteśmy w stanie fizycznie dostać ich z dnia na dzień - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Tomasz Łączyński, prezes Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Prezes Pekpolu: Zakłady mięsne mają problemy z zakupem środków ochrony dla pracowników
W zakładzie mięsnym zużywa się kilkaset tysięcy rękawiczek miesięcznie - mówi Tomasz Łączyński, prezes ZM Pekpol, fot. PTWP

Autor: Adam Tubilewicz/Portalspozywczy.pl
Data: 02-04-2020, 12:15

Tomasz Łączyński, prezes Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka przyznaje, że największym wyzwaniem jest obecnie zapewnienie środków ochrony osobistej dla pracowników.

- Staramy się jak możemy, ale ceny poszybowały w górę. Maseczki, które kupowaliśmy do niedawna po 16 groszy, kosztują obecnie 2-3 zł, a bywa, że i 7 zł za sztukę. Podobnie jest z kominiarkami, rękawiczkami. Najgorsze jest to, że nie jesteśmy w stanie fizycznie dostać ich z dnia na dzień. Zapisaliśmy się na płyn do dezynfekcji z Orlenu, ale jeszcze go nie otrzymaliśmy. Do tej pory kupowaliśmy płyn po 9 zł, obecnie kosztuje 23 zł, a w hurtowniach są oferty po 40 zł. Każdy zakład, jeśli nie ma innych możliwości, musi kupować po takiej cenie, jaka jest na rynku. Na poszukiwania tych produktów poświęcamy dużo sił i środków, bo nikt ich nam nie zapewni. Z drugiej strony jeśli mamy możliwość, kupujemy maseczki, kombinezony czy rękawiczki także dla naszego szpitala - mówi.

Prezes Pekpolu wskazuje, że pracownicy w zakładach mięsnych pracowali w rękawiczkach i maseczkach nawet wtedy kiedy nie było koronawirusa.

- Dziś dokładamy do tego dezynfekcję na liniach i przyłbice. Pamiętajmy, że nawet w normalnych warunkach wymiana rękawic następuje kilka razy w ciągu dnia. Pracownicy zmieniają je przy każdym opuszczeniu miejsca pracy. Zakłady mięsne zużywają więc setki tysięcy rękawiczek w ciągu miesiąca. Jeśli w zakładzie pracuje 500 osób to nie jest tak, że schodzi 500 rękawic dziennie. Jedni zmieniają je co pół godziny, inni co godzinę. Można więc pomnożyć te 500 razy osiem. Organizacje branżowe zaapelowały do rządu, aby włączyć zakłady przetwórstwa mięsnego do grupy branż kluczowych dla gospodarki, aby uwzględnić je w rozdziale środków ochrony i płynów do dezynfekcji. Jest to działanie logiczne - komentuje.

Prezes Pekpolu wskazuje, że jeszcze zanim rząd wydał zalecenia kryzysowe, w zakładzie wprowadzony został szereg rozwiązań związanych z dezynfekcją.

- Dotyczą one m.in. wyposażenia kierowców, ograniczeń w poruszaniu się osób z zewnątrz, itp. Staramy się monitorować wejścia i wyjścia pracowników. Rozdzieliliśmy ich czas przebywania na stołówce. Wprowadzamy rozwiązania idące dalej niż oficjalne zalecenia. Są to duże koszty związane z utrzymaniem higieny. Aby zakład mógł funkcjonować robimy z niego twierdzę - dodaje.

więcej informacji:

Pekpol RSS ALERT    /    Tomasz Łączyński RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    koronawirus RSS ALERT    /    maseczki RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 95.217.60.253
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!