Prezes PKM Duda: Branża mięsna odczuwa skutki spadającej siły nabywczej konsumentów
- Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
- Data: 15-03-2013, 14:25

Pogłowie trzody chlewnej sięga obecnie poziomu ok. 11 mln sztuk. Dla porównania - w rekordowym 2004 r. wynosiło ono 22 mln sztuk. - Spadek pogłowia o połowę i jego mniejsza dostępność sprawiły, że na rynku zaostrza się konkurencja o surowiec. W efekcie ceny surowca wieprzowego nieustannie pną się w górę. Kryzys w obszarze podaży tuczników nie jest czymś nowym, jego kolejne stadia obserwujemy przez ostatnie kilka lat, jednak w 2012 r. uderzył w polski przemysł mięsny z największą siłą, przez co miniony rok był zdecydowanie najtrudniejszy dla branży - ocenia Dariusz Formela. - Ceny surowca drożały niemal nieprzerwanie do października, przebijając pod koniec września poziom 6 zł. Średnia cena skupu 1 kg żywca wieprzowego w okresie styczeń-grudzień 2012 wynosiła 5,39 zł i była o 19,3 proc. wyższa od notowanej w analogicznym okresie 2011 r. - zaznacza.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Stan pogłowia kontynuował trend spadkowy by na koniec listopada ub.r. zatrzymać się na poziomie 11,1 mln sztuk, notując głęboki spadek o 14,8 proc. w porównaniu z tym samym okresem 2011. - Rok 2012 to także okres dużych przemian w obszarze zwyczajów żywieniowych polskich konsumentów. Wzrost cen detalicznych mięsa wieprzowego przekraczający w skali roku 10 proc. skłonił ludzi do zwiększenia w swoich dietach udziału relatywnie tańszego drobiu - zauważa prezes PKM Duda. - Według prognoz IERiGŻ, Polacy spożyli w całym 2012 r. o 3 kg mięsa wieprzowego mniej na osobę w porównaniu do 2011 r. To spadek mocno odczuwalny przez producentów czerwonego mięsa, gdyż wynoszący 7-8 proc. Afera solna, która dotknęła branżę mięsną na początku 2012 r, nie pozostała bez wpływu na kondycję rynku. W efekcie problemy finansowe polskich producentów mięsa pogłębiły się, co w przypadku wielu z nich przyspieszyło decyzję o rozpoczęciu procedury upadłościowej - dodaje.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Ile Polacy wydadzą na grillowanie w 2022 roku i co najchętniej kupują?
-
Antybiotyki w mięsie to mit? Branża tłumaczy skąd się wziął
-
Rząd chce pomóc producentom trzody. Jest projekt
-
Kolejne wzrosty cen skupu trzody chlewnej i bydła
-
Mięsna Paczka: Chcemy dotrzeć do 100 tysięcy polskich rodzin (wywiad)
-
Gnojowica na cenzurowanym? Hodowcy: To jedyny taki przepis w Europie
-
Mięso z przyszłości pod znakiem zapytania. "Nadzieje zderzają się z rzeczywistością"
-
Cedrob szykuje wezwanie na akcje Gobarto. Ile zapłaci za akcję?
-
Polskich ubojni będzie coraz mniej? "Rachunek ekonomiczny jest bezwzględny"
-
UE będzie dyskryminować czerwone mięso? Branża apeluje do ministra
komentarze (0)