Witold Choiński, prezes zarządu Związku Polskie Mięso tłumaczył, że branża mięsna musi się mierzyć z roku na rok z nowymi wyzwaniami takimi, jak między innymi ASF, a teraz jeszcze doszła pandemia koronawirusa. – Wyłączony został na jakiś czas cały kanał HoReCa, który jest jednym z ważniejszych dla branży mięsnej – mówił.

Dodał, że w pierwszym miesiącach pandemii trzeba też było ustalić nowe wytyczne w zakresie reżimów sanitarnych.

– Współpracowaliśmy z GIS-em podczas wypracowywania tych nowych zasad dla zakładów mięsnych i muszę powiedzieć, że w tak trudnej sytuacji, jaka jest teraz, te zasady działają – mówił.

– Mieliśmy też nadzieję, że zmniejszy się natężenie ASF, ale niestety, ta choroba cały czas się rozwija – dodał.

Witold Choiński wspomniał też o Brexicie. – Nadal dziś nie wiemy, w jakiej formie będzie to „rozstanie” – wrogie czy polubowne. Nie wiadomo zatem, w jakiej sytuacji znajdzie się branża mięsna. Miejmy nadzieję, że to będzie takie rozstanie, które pozwoli nam dalej handlować na dogodnych dla branży mięsnej warunkach – podsumował.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl