• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Prezes Polskiego Mięsa: Nikt nie mógł przewidzieć afery dioksynowej

W drugiej połowie tego roku ceny wieprzowiny powinny się zachowywać bardziej stabilnie niż w pierwszym półroczu, pomimo spadającego pogłowia trzody chlewnej i niskiej opłacalności produkcji - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.
  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 16-08-2011, 13:50
Prezes Polskiego Mięsa: Nikt nie mógł przewidzieć afery dioksynowej
Na fot. Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso

- Jak można oceniać kondycję branży mięsnej po I półroczu?

- Według naszej oceny jak i wielu analityków, pierwszego półrocza tego roku nie można zaliczyć do udanych dla branży mięsnej. Złożyło się na to wiele spraw, wśród nich m.in. afera dioksynowa. Spowodowała ona spadek cen mięsa wieprzowego poniżej kosztów produkcji, co przyczyniło się ponownie do ograniczenia hodowli i spadku pogłowia trzody chlewnej w Polsce. Ponadto po raz kolejny podważyła wiarygodność mięsa wieprzowego w oczach konsumentów, co mogło się przełożyć na ograniczenie popytu. Równolegle, na tę sytuacje wpływ miał również poważny spadek eksportu wołowiny do Turcji. Według naszych szacunków spadek wyniósł nawet do 70 proc.

- Co było główną przyczyną?

- Wpływ na to miało m.in. kolejne - trzecie już podwyższenie stawek celnych na import mięsa przez stronę turecką, ale przede wszystkim wysokość opłat za badania na BSE obowiązujące w Polsce. Są one czterokrotnie wyższe niż w innych państwach UE i stanowią dla polskich eksporterów barierę nie do pokonania. Daje to przewagę eksporterom z innych krajów UE o ok., mniej więcej 50-60 gr na kilogramie eksportowanego mięsa.
Kryzys pogłębia niezbyt nieodpowiedzialne rozdmuchiwanie przez media każdej wpadki , jak np sprawa dioksyn i BSE, do rozmiarów afery, co powoduje, że efekty ekonomiczne dla rolników i producentów są głębsze niż rzecz na to zasługuje. Nie bagatelizujemy problemów zdrowotnych, ale niestety, tak to działa. Wszystko, wraz z fatalną pogodą, może pogłębić problemy branży mięsnej, a w szczególności rolników.

- W takim razie rentowność branży jeszcze bardziej spadnie?

- Aby ocenić rentowność, musimy poczekać do końca roku. W naszej branży zmienia się to bardzo dynamicznie. Są lepsze i gorsze miesiące. W dłuższym okresie, jak wskazują doświadczenia, nie da się niczego przewidzieć. Nikt rok temu nie mógł przewidzieć otwarcia rynku w Turcji czy afery dioksynowej, a one bardzo zmieniły obraz rynku. Z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika natomiast, że w grudniu 2010 roku płacono żywiec wieprzowy około 3,9 zł, teraz ponad 5 zł. W drugiej połowie tego roku ceny wieprzowiny powinny się zachowywać bardziej stabilnie, pomimo spadającego pogłowia trzody chlewnej i niskiej opłacalności produkcji wywołanej wysokimi cenami zbóż, a więc i pasz. Na tym tle wyraźnie widać, że nie należy spodziewać się szybkiego wzrostu rentowności. Przypomnę też niefortunną, łagodnie mówiąc, decyzję Ministra Rolnictwa o podwyższeniu opłat weterynaryjnych.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Kubasiewicz Krzysztof 2011-08-18 08:28:13

    przewidzieć nie da się,bo nigdy nie wiadomo co ludzie wymyslą często są nieobliczalni i nieprzewidywalni.Ale musza być stworzone takie warunki kontroli miesa zeby niedoszło juz nigdy do sprzedazy dla ludzi zywności skażonej z trucizną.No i oczywiscie restrykcje czyli zakaz importu na jakiś czas tak jak to robi Rosja.W Polsce po wykryciu afery dioksynowej na Śląski nie było zadnych restrykcji w stosunku do kraju sprawcy i narazenia ludnosci na masowe zatrucie.Ale to już rola Ministra Rolnictwa ....

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!