Prezes Polskiego Mięsa: Sytuacja w handlu wołowiną nadal mało stabilna
- Handel z naszymi zagranicznymi odbiorcami jest nadal mocno ograniczony. Nadal nie działają hotele, restauracje, bary, nie odbywają się imprezy okolicznościowe typu wesela, komunie itd., a to był znaczący odbiorca wołowiny - mówi Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso w rozmowie z farmer.pl

Zdaniem prezesa Związku Polskie Mięso, pomimo wzrostów cen bydła w skupie, handel nadal jest w trudnej sytuacji m.in. ze względu na przedłużające się ograniczenia rynku HoReCa.
- Rok 2020 dla producentów wołowiny nie należał do najlepszych. Sytuacja na rynku była mocno rozchwiana z jednej strony przez COVID-19 a z drugiej zamieszaniem wokół ustawy o ochronie zwierząt, która to zakładała wprowadzenie do polskiego sytemu prawnego ograniczenia w ubojach religijnych. Pomimo, że od tego czasu minęło już kilka tygodni sytuacja na rynku wołowiny nadal jest mało stabilna – twierdzi Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.
Zdaniem Choińskiego, nadal największy wpływ na sytuacje podażowo-popytową ma COVID-19 i związane z tym ograniczenia w handlu. Rynek HoReCa praktycznie przestał istnieć i to zarówno w kraju jak i za granicą.
Więcej na Farmer.pl


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.