Prezes Promaru: Rynek mięsa powoli ewoluuje
- Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
- Data: 10-04-2014, 13:51

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Wydaje się prawdopodobne, że poziom inwestycji w branży mięsnej może utrzymać się w tym roku na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego. Zdaniem Andrzeja Marchewki, średnie i duże zakłady przetwórcze są i będą stale zainteresowane, by ich produkcja była coraz nowocześniejsza, efektywniejsza oraz by wyznaczała trendy rynkowe. - Dla tych podmiotów inwestycje są procesem naturalnym i ciągłym. Pamiętać też należy o zakupach odtworzeniowych. Muszą się one odbywać w każdym zakładzie, niezależnie od jego wielkości - zauważa prezes Promaru. - Należy również pamiętać o ciągłej konieczności optymalizacji kosztów wytworzenia, a więc też specjalizacji produkcji naszych klientów. Kolejnym czynnikiem wpływającym na politykę inwestycyjną są tendencje rynku detalicznego, wymuszającego inwestycje by można było z nim współpracować, szczególnie myślę tu o kanale nowoczesnym - dodaje.
Zapytany o pojawiające się na rynku nowe rozwiązania technologiczne wskazuje na rosnące znaczenie ekologii. - Dobrze, że odgrywa to coraz istotniejszą rolę. I nie myślę wyłącznie o przyjaznej środowisku produkcji, choć jest ona dla nas wszystkich bardzo istotna, ale też zużyciu nośników energii, materiałów eksploatacyjnych, produkcji odpadów. Kolejna grupa rozwiązań to coraz większa dbałość o bezpieczeństwo i ergonomię obsługi, co w konsekwencji przekłada się na wydajność pracy, bo każdy z nas lepiej i chętniej pracuje w środowisku sobie przyjaznym - mówi Andrzej Marchewka.
komentarze (2)
Zwlaszcza Kania i ten drugi ewoluują i biją się o kabanosy :D
OdpowiedzJa bym powiedział że wlasnie teraz mocno pną się w górę, bo Ci dwaj osttanio ostro napierają.
Odpowiedz