Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Prezes Promaru: Rynek mięsa powoli ewoluuje

Rynek mięsa zmienia się. Jest to proces, który nabiera tempa. Dlatego ci uczestnicy rynku, którzy potrafią się do dynamicznej rzeczywistości szybko dostosować i znajdować nisze rynkowe, będą wzmacniali swoją pozycję. Tym bardziej, że nasz rynek mięsny ewoluuje, choć powoli, w kierunku wyrobów mięsnych lepszej jakości - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Andrzej Marchewka, prezes Promaru.
  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 10-04-2014, 13:51
Prezes Promaru: Rynek mięsa powoli ewoluuje
Andrzej Marchewka, prezes Promaru

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Wydaje się prawdopodobne, że poziom inwestycji w branży mięsnej może utrzymać się w tym roku na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego. Zdaniem Andrzeja Marchewki, średnie i duże zakłady przetwórcze są i będą stale zainteresowane, by ich produkcja była coraz nowocześniejsza, efektywniejsza oraz by wyznaczała trendy rynkowe. - Dla tych podmiotów inwestycje są procesem naturalnym i ciągłym. Pamiętać też należy o zakupach odtworzeniowych. Muszą się one odbywać w każdym zakładzie, niezależnie od jego wielkości - zauważa prezes Promaru. - Należy również pamiętać o ciągłej konieczności optymalizacji kosztów wytworzenia, a więc też specjalizacji produkcji naszych klientów. Kolejnym czynnikiem wpływającym na politykę inwestycyjną są tendencje rynku detalicznego, wymuszającego inwestycje by można było z nim współpracować, szczególnie myślę tu o kanale nowoczesnym - dodaje.

Zapytany o pojawiające się na rynku nowe rozwiązania technologiczne wskazuje na rosnące znaczenie ekologii. - Dobrze, że odgrywa to coraz istotniejszą rolę. I nie myślę wyłącznie o przyjaznej środowisku produkcji, choć jest ona dla nas wszystkich bardzo istotna, ale też zużyciu nośników energii, materiałów eksploatacyjnych, produkcji odpadów. Kolejna grupa rozwiązań to coraz większa dbałość o bezpieczeństwo i ergonomię obsługi, co w konsekwencji przekłada się na wydajność pracy, bo każdy z nas lepiej i chętniej pracuje w środowisku sobie przyjaznym - mówi Andrzej Marchewka.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • kanabi 2014-04-26 21:29:07

    Zwlaszcza Kania i ten drugi ewoluują i biją się o kabanosy :D

    Odpowiedz
  • fujak 2014-04-27 11:51:34

    Ja bym powiedział że wlasnie teraz mocno pną się w górę, bo Ci dwaj osttanio ostro napierają.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Masz pytania? Napisz!
premium@portalspozywczy.pl
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!