Prezes PSPR: Sieci handlowe powinny wziąć na siebie część kosztów certyfikacji
- Autor: AT/portalspozywczy.pl
- Data: 28-09-2018, 14:31
- W niektórych firmach certyfikat zabiera 25 proc. zysku brutto. Apeluję do sieci handlowych żeby, nie obniżając ceny przetwórcy, podzieliły się częścią kosztów uzyskania tych certyfikatów - mówi Jerzy Safader, prezes Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb podczas konferencji MSC "Zrównoważone rybołówstwo i certyfikacja produktów rybnych w Europie Centralnej: dobre praktyki, szanse, wyzwania"
Jerzy Safader, prezes PSPR, fot. archiwum
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Jerzy Safader zwrócił uwagę, że koszt certyfikacji, np. MSC, obecnie ponosi praktycznie w całości przetwórca i ewentualnie konsument.
- Sieci są głównym odbiorcą naszych produktów, a my jesteśmy głównym dostawcą produktów rybnych. Apeluję do sieci handlowych żeby, nie obniżając ceny przetwórcy, podzieliły się częścią kosztów. Wówczas od razu wskaźnik np. MSC pójdzie w górę - dodał.
Dalsza część artykułu (82%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium".
lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie
komentarze (1)
oby ktoś usłyszał. B. mądre słowa.
Odpowiedz