Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Prezes PZPBM: TTIP to może być szansa dla europejskich producentów żywności

Nowe warunki handlu między UE a USA mogą budzić niepokój, więc powinny zachęcać do analizy szans i zagrożeń. Rolnictwo USA jest silne i konkurencyjne, ale otwarcie rynku amerykańskiego na europejską żywność to również szansa dla europejskich producentów żywności - ocenia w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

Prezes PZPBM: TTIP to może być szansa dla europejskich producentów żywności
Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego (fot. PTWP)

Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
Data: 02-04-2015, 14:21

- Umowa o wolnym handlu UE-USA budzi obawy sektora rolno-spożywczego. Czy Pana zdaniem słusznie?

- Nowe warunki handlu mogą budzić niepokój, więc powinny zachęcać do analizy szans i zagrożeń. Rolnictwo USA jest silne i konkurencyjne, ale otwarcie rynku amerykańskiego na europejską żywność to również szansa dla europejskich producentów żywności. Amerykanie uważają, że aby odnieść sukces, należy przestrzegać dewizy „bądź inny”. Europejskie rolnictwo i produkty rolne są inne. Żywność produkowana w Europie jest bardziej różnorodna, o wysokich standardach ochrony środowiska, dobrostanu zwierząt, ale co ważniejsze - o doskonałych walorach sensorycznych. Łatwiejszy dostęp do rynku USA  otworzy nowe możliwości dla wielu kierunków produkcji rolnej. Niemniej należy pamiętać o sektorach wrażliwych, w tej grupie produktów wymagana jest ostrożność i długofalowe scenariusze dojścia do ewentualnego pełnego zniwelowania barier celnych. 

- Gdzie jeszcze widzi Pan obszary, w których branża mięsna mogłaby zyskać na liberalizacji?

- Irlandia prowadzi od dłuższego czasu zabiegi o sprzedaż wołowiny na rynek USA. Amerykanie są największym importerem wołowiny na świecie. Są głosy, że eksport irlandzkiej wołowiny „grass-fed beef” do USA rozpocznie się lada moment. Z drugiej jednak strony należy pamiętać, że to tylko „pierwsza jaskółka”. Oczekujemy, że negocjatorzy dopilnują interesów sektorów wrażliwych, a do takich należy sektor wołowiny. Należy pamiętać, że rynek wołowiny w Europie przez kilkadziesiąt lat rozwijał się w warunkach silnej ochrony rynku i dużego wsparcia do produkcji. Dopiero od kilku lat nastąpiło odłączenie dopłat od produkcji, zniesiono dopłaty do eksportu, a kwoty na import wołowiny na preferencyjnych warunkach celnych są stosunkowo niewielkie.

Europejski sektor wołowiny potrzebuje czasu  i wsparcia dla dostosowania się do warunków konkurencji na otwartym rynku. Potrzebuje wsparcia w zakresie innowacji, poprawy marketingu, podniesienia poziomu standaryzacji, współpracy, podniesienia zdolności do realizacji dostaw dużych jednorodnych partii towarów w relatywnie dobrej cenie, czego wymagają i nowoczesne kanały dystrybucji, ale przede wszystkim importerzy z liczących się krajów trzecich. Pamiętajmy, że nie tylko umowa TTIP, ale również negocjacje Mercosur, runda Doha wymuszają konieczność przeprowadzenia sektora wołowiny do nadchodzących coraz trudniejsze warunki konkurowania na otwartym rynku.

więcej informacji:

Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP RSS ALERT    /    Jerzy Wierzbicki RSS ALERT    /    PZPBM RSS ALERT    /    TTIP RSS ALERT    /    wolny handel RSS ALERT    /    liberalizacja handlu RSS ALERT    /    umowa o wolnym handlu UE-USA RSS ALERT    /    rynek wołowiny RSS ALERT    /    negocjacje UE-USA RSS ALERT    /    eksport wołowiny RSS ALERT    /    wołowina RSS ALERT

KOMENTARZE (3)

  • chi chi chi 2015-04-03 11:24:37
    Smacznego... niech pan prezes zajada żywność z hormonami i antybiotykami sam. Standardy obowiązujące w UE pójdą do kosza, bo trzeba będzie otworzyć rynek dla produktów ze Stanów. Do tego produkty z pozostałościami glifosatu. Wesołego Alleluja panie prezesie! Już widzę jak zalewacie rynek za oceanem! Śmiechu warte!
  • schabowy 2015-04-07 12:10:59
    no jak to- przecież znajomi prezesa w Jackowie i na Greenpoincie obiecywali że wezmą polską wołowinę do swoich 4 sklepików bo ona smakuje zupełnie inaczej ;0
  • tomii 2015-04-08 08:42:01
    Leki z rana wzięte? Prezes wie że w USA krowy latają z chipami wstrzykującymi im hormony co kilka godzin? A kurczaki myje się w chlorze czy karmi mączkami w skrzyżowaniu kanibalistycznym (kura je mączkę kurzą)? Antybiotyki idą w paszy na okrągło. Tam już niema zwykłej kukurydzy 90% to GMO! Pod kontem rolniczym USA to jest tykająca bomba atomowa. Z nimi się nie da konkurować.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.236.35.159
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!