Prezes Regis: Czeka nas dalszy rozwój dań gotowych i półproduktów kulinarnych
Jeszcze 10 lat temu we Francji dania gotowe i wędliny wyglądały tak jak obecnie w Polsce. Obecnie działy z wędlinami są tam znacznie krótsze, a półki uginają się od wygodnych w użyciu, nowoczesnych dań gotowych i półproduktów kulinarnych - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Bogusław Achinger, prezes firmy Regis.

Co ciekawe, dania gotowe produkują we Francji często zakłady mięsne, które szybko zaadaptowały się do zmian w wymaganiach konsumentów. - W związku ze zmianą zwyczajów i stylu życia w Polsce również będzie rósł segment żywności typu convenience, tutaj też staramy się odpowiadać na ten trend dostarczając surowce i półprodukty dla producentów dań gotowych i żywności wysoko-przetworzonej - mówi prezes firmy Regis. - Właśnie nasi klienci z branży przetwórstwa mięsnego do swej oferty zaczęli już wprowadzać ten asortyment - dodaje.
Zwraca uwagę, iż obok tradycyjnych czysto polskich smaków, konsumenci dań gotowych oczekują od producentów tego typu produktów innowacyjności, dużego wyboru asortymentowego i różnorodności smakowej ale przede wszystkim stawiają na wysoką jakość. - Kolejnych szans dla naszej firmy upatrujemy w rozwoju sprzedaży dodatków i mieszanek do produkcji w branży mleczarskiej, która jest obecnie bardziej rentowna niż mięsna - ocenia Bogusław Achinger.
