Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Prezes Regis: Rynek mieszanek i dodatków dla przetwórstwa mięsnego będzie rósł

- Obecnie każdy konsument wędlin spożywa ponad 0,5 kg dodatków rocznie - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Bogusław Achinger, prezes firmy Regis.

Prezes Regis: Rynek mieszanek i dodatków dla przetwórstwa mięsnego będzie rósł

Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
Data: 26-03-2010, 15:50

- Co decyduje o sukcesie firmy na rynku dodatków dla branży mięsnej?

- Tutaj w przeciwieństwie do innych branż liczy się prawdziwa znajomość wymagań jakościowych i smakowych polskiego konsumenta wędlin. W tym momencie można powiedzieć, że do nas należy rynek mieszanek przyprawowych i funkcjonalnych, które zakłady mięsne używają do wędzonek typu: szynka, polędwica, baleron czy boczek - czyli typowo polski asortyment. Nasze ilościowe udziały rynkowe szacujemy na około 20 proc.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

- Na rynku dodatków jest duża konkurencja?

- Oczywiście, istnieje konkurencja ale ta tylko pomaga w rozwoju, szukaniu nowych rozwiązań zarówno tych organizacyjno-zarządczych jaki i na poziomie nowości technologicznych. Na rynku dodatków funkcjonalnych i smakowych dla branży mięsnej działa dużo małych przedsiębiorców. Dobrze prosperują też duże zagraniczne firmy. Wyróżniamy się na rynku m.in. tym, że nasze aromaty mięsne wytwarzamy z mięsa, a nie syntetycznych substancji chemicznych.

- Konkurencja stawia na chemię?

- Większość firm na świecie stosuje tanie i łatwe w produkcji aromaty identyczne z naturalnymi. Nasze mieszanki sprzedajemy z powodzeniem także w wielu innych krajach Europy Wschodniej. Wychodząc naprzeciw trendom rynkowym mamy opracowane rozwiązania technologiczne w pełni naturalnych mieszanek, bez dodatków E, a jak wiemy dzisiaj naturalność szczególnie w przemyśle spożywczym jest doceniana. Nasze mieszanki zapewniają produktom mięsnym pożądane przez konsumentów i producentów walory.

- Rynek dodatków jest już nasycony?

- Sądzę, że branża mieszanek i dodatków dla przetwórstwa mięsnego to dalej tendencja wzrostowa, tak jak całej kategorii dodatków do żywności. Szczególnie silna dynamika wzrostowa będzie dotyczyła nowych funkcji prozdrowotnych, dodających wędlinom wartości dodatkowe. Dynamicznie też rosną poszczególne kategorie asortymentowe np. parówki. Tutaj też w oparciu o szeroko zakrojone badania rynkowe i konsumenckie mamy przygotowane innowacyjne rozwiązania technologiczne dla naszych klientów. Drugi segment dodatków do żywności w tym przetwórstwa mięsnego, który będzie się dynamicznie rozwijał to rozwiązania technologiczne w kierunku ciągłego obniżania cen detalicznych wyrobu gotowego, ale z utrzymaniem wysokiej, stałej jakości.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Bogusław Achinger RSS ALERT    /    Regis RSS ALERT    /    dodatki RSS ALERT    /    dodatki do żywności  RSS ALERT    /    przyprawy RSS ALERT

KOMENTARZE (8)

  • A__I 2010-03-26 20:03:09
    bla bla bla bla............jaka jest opinia o przyprawach REGIS-a wszyscy Ci którzy mieli je u siebie na produkcji wiedzą. nie nie ma co zarzucić 1 dostawa .2 jest ok........ mieszanki bez dodatków E........eeeee szkoda gadać WESOŁYCH ŚwIĄt ......i kiełbasa biała bez E i kiełbas tradycyjna bez E i szynka domowa bez E i schab kulinarny bez E. produkcja zwłaszcza w Polsce jest już wypaczona i chora a producenci z zachodu mają bardzo wysokie wymagania produktowe. spróbujcie sprzedać produkt z E621 do UK. Wiele koncernów zachodnich z zachodu Austria Niemcy już wychodzi naprzeciw wymaganiom klientów. Chłopaki od \"żółtej zarazy\" z Austrii już 2 lata temu mieli prochy o zredukowanej zawartości E,albo bez azotanów i azotynów to my ściągamy technologie z zachodu.....
  • Julian 2010-03-26 20:11:29
    jak nie było to nie było, ani w zakładach ani w mediach,czyżby zatrudniono w Regis nowego dyrektora PR ??????????????????????????????????????????
  • technik 2010-03-27 12:23:53
    im wiecej g.... w g..... tym zarobek lepszy , niedlugo jak bedzie 3% miesa w szynce to bedzie super produkt !!
  • klient 2010-03-29 09:16:46
    Zmiana warty w Regisie odchodzą ludzie (ostatnio jeden z pierwszych garniturów Pan Ś.......) więc trzeba się lansować. Aromaty z mięsa !!!! Jeśli ktś się na tym nie zna to się złapie. Regis zajmuje najniższa półkę na rynku (jakościowa i cenową) a więc po co taka ściema. ARTYKUŁY SĄ PŁATNE I KAŻDY GADA CO CHCE A PAPIER PRZYJMIE WSZYSTKO.
  • konsument 2010-03-29 09:30:01
    0,5 kg dodatkow ale na kazdy 1 kg wedliny !!!!!!!!!!!

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.207.129.82
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!