• partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Prezes Silesia: Dodatki do wędlin ewoluują w stronę prozdrowotną

Trendy rynkowe zmierzają w kierunku szerszego zastosowania białek wieprzowych w miejsce sojowych, głównie ze względu na zawartość w soi alergenów. Stosuje się także enzymy do solanek poprawiające strukturę produktu - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia.
  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 25-03-2011, 11:29
Prezes Silesia: Dodatki do wędlin ewoluują w stronę prozdrowotną
Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Duda Silesia

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Ogranicza się również stosowanie glutaminianu sodu, który zastępowany jest ekstraktami drożdżowymi będącymi naturalnymi składnikami uzyskiwanymi w procesie fermentacji. Dąży się też do obniżenia zawartości soli w wyrobach. Naturalnymi przeciwutleniaczami są np. ekstrakt z rozmarynu. Do peklowania również można stosować naturalny ekstrakt roślinny z selera, który zawiera azotyny. Przy zastosowaniu tego ekstraktu łącznie z kulturami bakterii uzyskuje się podobny efekt jak przy użyciu peklosoli.

Coraz powszechniej stosowane są osłonki białkowe, które są łatwozdejmowalne i pozwalają na wędzenie czy też suszenie danego produktu. Są również osłonki kolagenowe, które doskonale imitują jelita baranie i wieprzowe i pozwalają uzyskać lepszą wydajność oraz równy i powtarzalny kaliber, a także lepszą estetykę - mówi Krzysztof Woźnica.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Powiązane tematy:

Partnerzy serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
Masz pytania? Napisz!
premium@portalspozywczy.pl
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • wasyl 2011-03-25 14:16:35

    Panie Woznica Naczytałes się bajek i nasłuchałes opowiadań. Zacznij studiowac technologie a dowiesz się co jest z czego. Tym swoim badziewiem mozesz truc klientów caerfura a nie zwykłych ludzi

    Odpowiedz
  • dzik 2011-03-25 18:17:48

    O co ci chodzi? Tutaj muszę stanąć w niewdzięcznej roli obrońcy Pana Woźnicy. Wszystko wymienione w tym artykule jest prawdą, natomiast nie sądzę, ba jestem pewien, że Duda nie stosuje tych rozwiązań, bo prawie nikt ich tu nie stosuje, no poza e300 ale to jest standard od zawsze. PR owcy wzięli sobie moje rady do serca, to dobrze. Uczcie się młokosy od najlepszego. Panie Krzysztofie, następnym razem oparty o kartony z logotypem Duda

    Odpowiedz
  • KONTRAHENT 2011-03-26 08:20:04

    Tak a na wtorek zamowili 40 ton skrobi ziemniaczanej 800 kg karagenu 4000 teksturatu sojowego i glutaminianu 600!!! POZA TYM TAK JAK W NIKPOLU CO TYDZIEN ZAMAWIA 400 SORBINIANU I 300 BENZOASENU I KTO TU PRODUKUJE BEZ CHEMII????? i kto to mowi?

    Odpowiedz
  • Kazik 2011-03-26 09:22:28

    dobre prochy do obniżania, eliminowania zastępowanie dodatków E - mają chłopcy od WIBERGA. byli u nas już 3 lata temu z parówkami bez E, dla Nowaka robią omegę 3:6, świetne marynaty na grill bez glutaminianu - maja fajne prochy i to pierwsi na rynku. niestety mają problem tak jak inne firmy przyprawowe w kraju - czuja na plecach BT+ i spółki którzy na partyzanta wchodz z badziewiem do zakładu na zasadzie zlezności barterowych

    Odpowiedz
  • aaa730 2011-03-26 11:48:47

    dlaczego ten pajac niemowi kiedy zapłci za zywiec rolnikom

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!