Prezes Silesia: Dodatki do wędlin ewoluują w stronę prozdrowotną
- Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
- Data: 25-03-2011, 13:53

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Ogranicza się również stosowanie glutaminianu sodu, który zastępowany jest ekstraktami drożdżowymi będącymi naturalnymi składnikami uzyskiwanymi w procesie fermentacji. Dąży się też do obniżenia zawartości soli w wyrobach. Naturalnymi przeciwutleniaczami są np. ekstrakt z rozmarynu. Do peklowania również można stosować naturalny ekstrakt roślinny z selera, który zawiera azotyny. Przy zastosowaniu tego ekstraktu łącznie z kulturami bakterii uzyskuje się podobny efekt jak przy użyciu peklosoli.
Coraz powszechniej stosowane są osłonki białkowe, które są łatwozdejmowalne i pozwalają na wędzenie czy też suszenie danego produktu. Są również osłonki kolagenowe, które doskonale imitują jelita baranie i wieprzowe i pozwalają uzyskać lepszą wydajność oraz równy i powtarzalny kaliber, a także lepszą estetykę - mówi Krzysztof Woźnica.
komentarze (12)
Panie Woznica Naczytałes się bajek i nasłuchałes opowiadań. Zacznij studiowac technologie a dowiesz się co jest z czego. Tym swoim badziewiem mozesz truc klientów caerfura a nie zwykłych ludzi
OdpowiedzO co ci chodzi? Tutaj muszę stanąć w niewdzięcznej roli obrońcy Pana Woźnicy. Wszystko wymienione w tym artykule jest prawdą, natomiast nie sądzę, ba jestem pewien, że Duda nie stosuje tych rozwiązań, bo prawie nikt ich tu nie stosuje, no poza e300 ale to jest standard od zawsze. PR owcy wzięli sobie moje rady do serca, to dobrze. Uczcie się młokosy od najlepszego. Panie Krzysztofie, następnym razem oparty o kartony z logotypem Duda
OdpowiedzTak a na wtorek zamowili 40 ton skrobi ziemniaczanej 800 kg karagenu 4000 teksturatu sojowego i glutaminianu 600!!! POZA TYM TAK JAK W NIKPOLU CO TYDZIEN ZAMAWIA 400 SORBINIANU I 300 BENZOASENU I KTO TU PRODUKUJE BEZ CHEMII????? i kto to mowi?
Odpowiedzdobre prochy do obniżania, eliminowania zastępowanie dodatków E - mają chłopcy od WIBERGA. byli u nas już 3 lata temu z parówkami bez E, dla Nowaka robią omegę 3:6, świetne marynaty na grill bez glutaminianu - maja fajne prochy i to pierwsi na rynku. niestety mają problem tak jak inne firmy przyprawowe w kraju - czuja na plecach BT+ i spółki którzy na partyzanta wchodz z badziewiem do zakładu na zasadzie zlezności barterowych
Odpowiedzdlaczego ten pajac niemowi kiedy zapłci za zywiec rolnikom
Odpowiedz