Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Mięso

Prezes Silesia: Dodatki do wędlin ewoluują w stronę prozdrowotną

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 25-03-2011, 13:53
Trendy rynkowe zmierzają w kierunku szerszego zastosowania białek wieprzowych w miejsce sojowych, głównie ze względu na zawartość w soi alergenów. Stosuje się także enzymy do solanek poprawiające strukturę produktu - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia.
Prezes Silesia: Dodatki do wędlin ewoluują w stronę prozdrowotną
Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Duda Silesia

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Ogranicza się również stosowanie glutaminianu sodu, który zastępowany jest ekstraktami drożdżowymi będącymi naturalnymi składnikami uzyskiwanymi w procesie fermentacji. Dąży się też do obniżenia zawartości soli w wyrobach. Naturalnymi przeciwutleniaczami są np. ekstrakt z rozmarynu. Do peklowania również można stosować naturalny ekstrakt roślinny z selera, który zawiera azotyny. Przy zastosowaniu tego ekstraktu łącznie z kulturami bakterii uzyskuje się podobny efekt jak przy użyciu peklosoli.

Coraz powszechniej stosowane są osłonki białkowe, które są łatwozdejmowalne i pozwalają na wędzenie czy też suszenie danego produktu. Są również osłonki kolagenowe, które doskonale imitują jelita baranie i wieprzowe i pozwalają uzyskać lepszą wydajność oraz równy i powtarzalny kaliber, a także lepszą estetykę - mówi Krzysztof Woźnica.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (12)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • wasyl 2011-03-25 14:16:35

    Panie Woznica Naczytałes się bajek i nasłuchałes opowiadań. Zacznij studiowac technologie a dowiesz się co jest z czego. Tym swoim badziewiem mozesz truc klientów caerfura a nie zwykłych ludzi

    Odpowiedz
  • dzik 2011-03-25 18:17:48

    O co ci chodzi? Tutaj muszę stanąć w niewdzięcznej roli obrońcy Pana Woźnicy. Wszystko wymienione w tym artykule jest prawdą, natomiast nie sądzę, ba jestem pewien, że Duda nie stosuje tych rozwiązań, bo prawie nikt ich tu nie stosuje, no poza e300 ale to jest standard od zawsze. PR owcy wzięli sobie moje rady do serca, to dobrze. Uczcie się młokosy od najlepszego. Panie Krzysztofie, następnym razem oparty o kartony z logotypem Duda

    Odpowiedz
  • KONTRAHENT 2011-03-26 08:20:04

    Tak a na wtorek zamowili 40 ton skrobi ziemniaczanej 800 kg karagenu 4000 teksturatu sojowego i glutaminianu 600!!! POZA TYM TAK JAK W NIKPOLU CO TYDZIEN ZAMAWIA 400 SORBINIANU I 300 BENZOASENU I KTO TU PRODUKUJE BEZ CHEMII????? i kto to mowi?

    Odpowiedz
  • Kazik 2011-03-26 09:22:28

    dobre prochy do obniżania, eliminowania zastępowanie dodatków E - mają chłopcy od WIBERGA. byli u nas już 3 lata temu z parówkami bez E, dla Nowaka robią omegę 3:6, świetne marynaty na grill bez glutaminianu - maja fajne prochy i to pierwsi na rynku. niestety mają problem tak jak inne firmy przyprawowe w kraju - czuja na plecach BT+ i spółki którzy na partyzanta wchodz z badziewiem do zakładu na zasadzie zlezności barterowych

    Odpowiedz
  • aaa730 2011-03-26 11:48:47

    dlaczego ten pajac niemowi kiedy zapłci za zywiec rolnikom

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!